Dudok, Dudok en nog eens Dudok

In het Dudok Architectuur Centrum en deels bij Tante Jans kunt u nu 3 tentoonstellingen zien (maar u heeft maar één kaartje nodig).

Foto Raadhuis Dudok_mbf1807 De tentoonstellingen laten onder andere zien hoe architect Dudok Hilversum op de kaart zette. U bent meer dan welkom om te komen kijken! Wel s.v.p. eerst reserveren.

Willem Marinus Dudok werd geboren in Amsterdam in 1884. Hij overleed in Hilversum in 1974. Een groot deel van al die jaren daartussen, wijdde hij aan stedenbouw en architectuur. En dat heeft Hilversum geweten ook. En nog steeds natuurlijk.

Hilversum ontkiemt, én een fietsroute

In Tante Jans ziet u de tentoonstelling ‘Hilversum ontkiemt’: hoe een dorp een stad werd. Aan de hand van overblijfselen en persoonlijke verhalen komt u meer te weten over de explosieve groei van onze stad. Zo ziet u een glas-in-loodraam uit een grote villa, straatnaamborden uit het Diergaardepark, een vaandel van het Patrimonium en een grote maquette van het dorp.  Bij de tentoonstelling ‘Hilversum ontkiemt’ hoort ook een fiets/wandelroute. Download de app ‘Spacetime Layers’ en zoek op ‘Hilversum Ontkiemt.'

Dudok als stedenbouwer

De tentoonstelling in het Dudok Architectuur Centrum (DAC) laat het tot nu toe onderbelichte werk van Dudok als stedenbouwer binnen en buiten Hilversum zien. Als architect van het Hilversumse Raadhuis in 1915, werd Dudok immers wereldberoemd. Minder bekend is dat Dudok ook een begenadigd stedenbouwer was.

'Dudok by Iwan Baan'

De foto-tentoonstelling ‘Dudok by Baan’ laat een aantal imponerende foto’s zien die fotograaf Iwan Baan maakte voor het boek Dudok by Baan. U ziet het iconische en  diverse werk van Dudok  door heel Nederland in de huidige tijd.

Waar en wanneer

Reserveren voor de tentoonstellingen is verplicht. Dat doet u via: de website:  www.dudokarchitectuurcentrum.nl. De tentoonstellingen kunt u bekijken op zaterdagen en zondagen tussen 12.00 en 16.00 uur in Tante Jans (in het gebouw Silverpoint). De tentoonstellingen in het Dudok Architectuur Centrum kunt u zien tussen 12.00 en 16.00 uur op donderdagen en vrijdagen. De tentoonstellingen zijn tot eind 2021 te bezoeken.

Wereldberoemd

Hilversum is door de eeuwen heen flink verandert. Dat ging van: boerendorp in 1850 tot industriestad, met enorme villawijken rond 1900. Vanaf 1915 zette architect  Dudok Hilversum naar zijn hand. Dudok ontwierp gebouwen, scholen en hele wijken voor Hilversum. Hij ontwierp vele villa's, zoals ook zijn eigen woonhuis aan de Utrechtseweg 71 in Hilversum. En dan hebben we natuurlijk nog het Raadhuis (1931). Wereldberoemd! Dudok was een veelgevraagd architect in heel Nederland. Een ander hoogtepunt van zijn werk was het gebouw van de Bijenkorf in Rotterdam. Helaas werd dit gebouw tijdens het bombardement in 1940 zwaar beschadigd. Gelukkig kunnen wij in Hilversum nog héél veel Dudok bewonderen.