Dementievriendelijk

Organisatie | Training | Herkenning

Wethouder van der Want en Jan Westering voor de balie StadskantoorWethouder Van der Want heeft namens de gemeente Hilversum de solidariteitssticker   ‘dementievriendelijk’ gekregen uit handen van voorzitter Jan Westering, voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Gooi en Vechtstreek.
Nederland telt momenteel ongeveer 250.000 dementerenden in Nederland. Onderzoekers verwachten dat in het jaar 2050 het aantal dementerenden verdubbeld is tot 500.000 ouderen. De grootste wens van mensen met dementie – én hun mantelzorgers - is om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Daarbij hebben zij wél de hulp van hun omgeving nodig.

Taboe doorbreken

Eric van der Want, wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Hilversum, is blij dat nu ook de gemeente Hilversum zelf een dementievriendelijke organisatie is “Taboes rond dit onderwerp moeten worden doorbroken. Door te werken aan een dementievriendelijke gemeente hopen wij steeds meer ondernemers, verenigingen, hulpdiensten, buurtwerkers én inwoners te stimuleren om dementerenden een veilige leefomgeving te bieden.”

Training

Onderdeel van het traject om ‘dementievriendelijk’ te worden is het volgen van een training. Medewerkers van de gemeente Hilversum die in contact komen met klanten  hebben deze training gevolgd.  De medewerkers hebben geleerd hoe zij iemand met dementie herkennen en hoe ze om kunnen gaan met mensen met dementie.

Dementievriendelijke gemeente

Bedrijven, organisaties en verenigingen die zich meer dan gemiddeld inzetten voor mensen met Alzheimer ontvangen namens Alzheimer Nederland en de gemeente een solidariteitssticker. Deze sticker is onderdeel van de ‘dementievriendelijke gemeente’ waarvoor Hilversum en Wijdemeren de handen ineen hebben geslagen. Beide gemeentes hebben als standpunt dat mensen met dementie volwaardige burgers in de samenleving zijn. Zij moeten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In de dementievriendelijke gemeente worden dementerenden en hun mantelzorgers gezien én geholpen.
De dementievriendelijke gemeente vloeit voort uit de intentieverklaring die de samenwerkende gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek in 2014 opstelden. Het is uniek in Nederland dat een dergelijke verklaring door de gehele regio wordt getekend. Hilversum en Wijdemeren trekken hierin samen op en vormen een werkgroep met Stichting Alzheimer Nederland afdeling Gooi en Omstreken, King Arthur Groep, Inovum en Versa.