Corona/COVID-19

Informatie | Landelijk | Gemeente

Information in English.

Heeft u vragen over het nieuwe coronavirus/COVID-19? Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. Kijk op de volgende websites voor de laatste stand van zaken.

Voor vragen over het nieuwe coronavirus (COVID-19) kunt u bellen met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (8.00 - 20.00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Wilt u uw verhaal kwijt of even met iemand praten? Of zit u met vragen over het coronavirus? Dan zijn er verschillende organisaties (pdf, 196 kB) die u kunt bellen.

Let op! Voor medisch advies neemt u altijd contact op met uw (huis)arts.

Anderhalve meter

Nu ondernemers en organisaties stapsgewijs weer open kunnen, krijgt de gemeente veel vragen en verzoeken. Vragen over hoe de regels te interpreteren. Verzoeken over het uitbreiden van terrassen, het weghalen van obstakels, het monitoren van de drukte en meer. Lees meer over de anderhalvemetersamenleving

Aangepaste dienstverlening

Bezoekadressen

 • Sociaal Plein: gesloten (closed)
 • Raadhuis: gesloten (closed)
 • Stadskantoor: open met beperkte dienstverlening (open with limited service)
  • aanvraag producten alleen op afspraak
 • Schulddienstverlening: alleen per email of telefoon, minimale personele bezetting (limited service)

Er kunnen hierdoor langere wachttijden zijn. Wij vragen hiervoor uw begrip.

GAD

Kijk op de website van de GAD.

Gemeenteraad

Alle raads- en commissievergaderingen vinden momenteel online plaats in verband met de veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus. De publieke tribunes in de raadzaal en in de overige vergaderzalen zijn deze periode gesloten. U kunt de raads- en commissievergaderingen live mee kijken en –luisteren via het Media portaal van gemeente Hilversum

Elke woensdag wordt de gemeenteraad geinformeerd over de activiteiten van de gemeentelijke organisatie in relatie tot corona. U kunt deze weekberichten op onze website teruglezen.

Streekarchief en Gemeentearchief

De studiezalen in zowel Hilversum als Naarden zijn beperkt open. Meer informatie: www.gooienvechthistorisch.nl/

Hulp voor ondernemers

Bedrijven in Hilversum worden, net als elders, zwaar geraakt door de coronamaatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De signalen die we uit verschillende sectoren ontvangen en de mogelijke gevolgen voor bedrijven en werknemers zijn ongekend. Lees meer op de speciale pagina voor zelfstandigen en ondernemers.

Kinderen en jongeren

Onderwijs

Kijk voor de laatste informatie rondom onderwijs op Rijksoverheid.

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
 • De middelbare scholen gaan na de zomervakantie weer volledig open. Voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) geldt: zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden
 • Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.

Vakantiedagactiviteiten

De schoolvakantie is een periode waarin veel kinderen op kamp gaan. Zomerkampen kunnen gewoon door gaan, als kinderen en leiding een aantal regels volgen. Op de website van de Rijksoverheid staat een factsheet met alle regels kort en duidelijk uitgelegd.

Vragen?

Regionaal Meldpunt Kinder- en Schoolopvang Cruciale Beroepen via (035) 692 62 02 of te bereiken via kinderopvangcorona@regiogv.nl

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft over de maatregelen dan kunt u terecht op de volgende 2 websites: RIVM en de Rijksoverheid. U kunt ook bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351.

Het algemene nummer van GGD Gooi en Vechtstreek is beschikbaar voor specifieke medische vragen waarop u via bovenstaande routes geen antwoord krijgt: (035) 692 6400. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. Deze informatie is te vinden via het liveblog van de GGD.

Mantelzorg

Het is een uitdaging om mantelzorger te zijn ten tijden van het coronavirus. Wat kunt u wel en wat kunt u niet doen als mantelzorger? Wij hebben tips en adviezen voor u op een rijtje gezet. Al deze adviezen zijn op basis van het landelijk advies van o.a. het RIVM, de Rijksoverheid en het Rode Kruis.

U kunt doorgaan met uw mantelzorgtaken als er geen verkoudheidsklachten zijn. Dit geldt voor u en degene voor wie u zorgt. Verkoudheidsklachten zijn:

 • Neusverkoudheid
 • Loopneus;
 • Niezen;
 • Keelpijn;
 • Lichte hoest;
 • Verhoging.

Om verspreiding te voorkomen wordt geadviseerd de richtlijnen van het RIVM te volgen:

 • Was uw handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Geen handen schudden;
 • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten krijgt.

Wat kunt u doen voor ouderen en kwetsbaren?

Ouderen en mensen met chronische ziekten zijn vatbaarder voor het coronavirus. Ze zijn misschien bezorgd of gespannen. Het Rode Kruis adviseert iedereen (telefonisch) te checken of  je iets voor ouderen en chronisch zieken kunt doen.

 • Bied aan boodschappen te doen;
 • Raad aan het openbaar vervoer te vermijden;
 • Informeer of hun voorraad medicijnen toereikend is.

Wilt u meer tips en adviezen over wat u kunt doen voor ouderen en kwetsbare? Bekijk deze op de website van het Rode Kruis.

Vervangende zorg (tijdelijk)

Is er vervangende zorg nodig voor degene voor wie u zorgt? Probeer iemand uit uw omgeving te vragen om tijdelijk de zorgtaken over te nemen. Een familielid of een goede en behulpzame buur staan vaak graag voor u klaar in deze tijden.

Denk ook aan de dienstverlening van het Rode Kruis Hulplijn (070) 445 58 88, Versa Welzijn, Ready2Help, Vraagelkaaren nieuwe initiatieven zoals Gewoon mensen die mensen willen helpenNiet alleenQuarantine Chat

Versa Mantelzorg-ondersteuning

Het is prettig voor mantelzorgers om zorgen en gedachten te delen. De medewerkers van Versa zijn goed telefonisch bereikbaar om emotioneel en praktisch te ondersteunen.

Ook veel van de vrijwilligers zijn beschikbaar om te helpen met boodschappen of een luisterend oor.

Wijk oost en zuidoost (1212, 1213, 1221 en 1223)
Tulay Becer, tbecer@versawelzijn.nl, 06 29 59 80 00

Wijk noordoost en centrum (1222, 1211)
Nanneke de Kuiper, nkuiper@versawelzijn.nl, 06 13 96 57 90

Wijk zuid (1214, 1215)
Fatiha Achrifi , fachrifi@versawelzijn.nl, 06 47 91 86 57

Wijk zuidwest en noordwest (1216, 1217)
Iris Klarenbeek, iklarenbeek@versawelzijn.nl, 06 51 64 12 59

Veelgestelde vragen van mantelzorgers

Als mantelzorger wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? MantelzorgNL geeft antwoord op de veelgestelde vragen, deze worden dagelijks aangevuld. Zit de informatie die u zoekt er niet bij, of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de Mantelzorglijn (030) 760 60 55, van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00.

Heeft u hulp nodig? Trek aan de bel!

Heeft u hulp nodig bij bijvoorbeeld boodschappen doen of de hond uitlaten? Of zoekt u iemand die een luisterend oor (pdf, 196kB) kan bieden? Er zijn verschillende professionele organisaties die u kunnen ondersteunen.

Hulp van anderen bij boodschappen en eten

Kunt u de deur niet meer uit en moeten de boodschappen toch gedaan worden? Neem dan contact op met boodschappenhulp bij u in de buurt. Kijk voor meer hulp aan huis op Stichting Present.

Vraag een gratis parkeervergunning aan voor uw mantelzorgers

Krijgt u mantelzorg en woont u in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kunt u een mantelzorgvergunning aanvragen. Met deze vergunning kunnen uw mantelzorgers maximaal 80 uur per kwartaal gratis bij u parkeren.

Voor meer informatie en het aanvragen van de parkeervergunning kijk op Hilversum.nl/mantelzorg

Heeft u een migratieachtergrond?

Het is van belang dat alle inwoners van Hilversum de informatie krijgen die ze nodig hebben of hun vragen kunnen stellen. Dus ook als u een migratieachtergrond heeft. Heeft u vragen? Versa Welzijn staat voor u klaar. U kunt contact opnemen met:

Fatiha Achrifi, 06 47 91 86 57, fachrifi@versawelzijn.nl
Tulay Becer, 06 29 59 80 00, tbecer@versawelzijn.nl

Wat kunt u zelf doen | Hulp krijgen/bieden | Mondkapje

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel:

 • Was uw handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik meteen weg.
 • Raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.
 • Hou afstand van anderen, minimaal 1,5 meter.
 • Blijf zoveel mogelijk binnen, als dit kan.
 • Boodschappen doet u alleen.
 • Gebruik een mondkapje wanneer u vanaf 1 juni gaat reizen met het OV

Mensen die hoesten en geen koorts hebben en ook niet benauwd zijn hoeven de huisarts ook niet te bellen. Een beoordeling voegt in dit geval niet veel toe. Er is immers helaas geen geneesmiddel voor Corona.
Patiënten die kwetsbaar zijn doordat zij een andere aandoening hebben (dat zijn bijvoorbeeld alle mensen boven de 70 en alle mensen jonger dan 70 met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes, astma, copd, ernstige hart- of nierproblemen, stoornissen van het afweersysteem) wordt aangeraden om wel te bellen voor overleg. De huisarts zal dan samen met de patiënt beslissen wat verstandig is. Ga niet zomaar langs bij de huisarts, maar neem telefonisch contact op!

Voor algemene vragen over Corona zie www.rivm.nl of bel met het landelijk informatie nummer van het RIVM 0800-1351

Hulp krijgen of bieden

Wilt u iets doen voor een ander of heeft u hulp nodig? Kijk voor initiatieven onder andere op livehilversum en Versa Welzijn.

Kunt u wel wat hulp gebruiken of wilt u juist iets voor een ander doen? Bijvoorbeeld boodschappen halen, de hond uitlaten of een luisterend oor bieden. Ja? Hiervoor zijn posters gemaakt die u zelf kunt uitprinten. Poster 'Wil jij wat voor mij doen?' | Poster 'Heb je hulp nodig?' Hang deze poster dan zichtbaar voor uw raam met uw telefoonnummer. Bel om de wensen met elkaar te bespreken en help elkaar. Vermijd zo veel mogelijk sociaal contact. Let op! Voorkom fraude. Geef nooit persoonlijke documenten zoals een identiteitsdocument of pinpas mee.‚Äč

Ervaart of vermoedt u huiselijk geweld, neem dan contact op het Veilig Thuis via 0800-2000. 

Kijk voor meer tips over hulp bieden en krijgen onder de kop 'Mantelzorg'.

Mondkapje

In het openbaar vervoer is 1,5 meter afstand houden soms niet mogelijk. Daarom is het daar vanaf 1 juni 2020 verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen.

Je kunt dit aanschaffen of zelf maken. Hiervoor heb je in elk geval nodig: 2 stukken textiel (katoen) van 20x27 cm, 2 stukken elastiek van 18 cm, schaar, naald en draad of naaimachine.

Door zelf een niet-medisch mondkapje te maken, blijven de medische mondmaskers beschikbaar voor iedereen in de zorg. Bekijk de uitgebreide voorbeeldinstructie inclusief naaipatroon: https://www.rijksoverheid.nl/…/covid-19-niet-medisch-mondka…

Meer weten over het gebruik van mondkapjes?
https://www.rijksoverheid.nl/…/openbaar-en-dagel…/mondkapjes

Meer informatie