Speciale meetpunten om drukte te meten

De gemeente lanceert een druktemeter in het centrum om de drukte op bepaalde plekken te meten. Nu de corona maatregelen steeds meer worden versoepeld neemt het gebruik van de openbare ruimte toe. Mensen willen er weer op uit en ondernemers snakken ernaar om hun zaken weer op te starten. Om grote drukte in het centrum te voorkomen, met bijbehorende gezondheidsrisico’s, wil de gemeente de drukte in het centrum meten gedurende de coronacrisis. Door het plaatsen van meetpunten op meerdere plekken in het centrum is de drukte op een dashboard voor iedereen te zien.

Bewoners, bedrijven, organisaties en bezoekers vragen om een gezonde, veilige buitenruimte. Door de drukte te controleren worden de gezondheidsrisico's teruggebracht en wordt er een veilig gevoel gecreëerd voor de bezoekers van het centrum. Tevens worden zo de lokale ondernemers ondersteund. Via een dashboard zijn alle druktecijfers zichtbaar. Inwoners kunnen zo zelf beslissen waar ze op dat moment heen kunnen, ondernemers hebben beter inzicht in de drukte en kunnen eventuele acties ondernemen.

 Gerard Kuipers: “Het wordt steeds mooier weer en zoals het er nu naar uitziet gaan we ook op vakantie in onze eigen stad. Dat betekent dat het op bepaalde tijden en plekken drukker kan worden en we willen geen tweede golf aan besmettingen. We moeten inwoners iets bieden waardoor ze weten waar het op dat moment veilig is om heen te gaan. Op deze manier kunnen we met z’n allen een mooie en veilige zomer tegemoet zien.”

 Er is gekozen voor strategische locaties in het centrum om de meetpunten te plaatsen die registreren hoeveel  personen er in een bepaalde tijd aanwezig zijn. De 15 meetpunten worden geplaatst op onder andere het Marktplein, de Groest, in de Biersteeg, in de Herenstraat en in de Kerkstraat tot aan de Kerkbrink. Het meten zal gedurende de coronacrisis zijn en zal periodiek worden geëvalueerd.