Corona

Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Burgemeester Pieter Broertjes sluit woning Jan van Galenstraat

Een woning aan de Jan van Galenstraat is vandaag voor de duur van drie maanden gesloten op last van burgemeester Pieter Broertjes. Aanleiding hiervoor was het aantreffen van een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij door de brandweer. De elektriciteit voor de kweekinstallatie werd middels een illegale aansluiting voor de elektriciteitsmeter weggenomen. Ook zijn er indicaties van eerdere oogsten. De burgemeester sluit de woning, om zo openbare orde en veiligheid en het leefklimaat in de buurt te herstellen.

Sluiting woning

In mei rukte de brandweer uit vanwege een brandmelding. Bij aankomst werd er geen brand aangetroffen, maar stuitte de brandweer op deze volledig functionerende hennepkwekerij. “De hoeveelheid hennepplanten die is aangetroffen in het pand en het feit dat er eerdere oogsten zijn geweest, betekent dat er aantoonbaar vanuit het pand gehandeld is in drugs. Een hennepkwekerij levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Niet alleen is er een risico op ripdeals, maar ook werd in de woning illegaal stroom afgetapt ten behoeve van de kwekerij. Deze illegale afname is door zijn constructie brandgevaarlijk. Ik zie dit als een ernstige overtreding”, aldus burgemeester Pieter Broertjes. Met de sluiting van het pand wil de burgemeester in ieder geval de naamsbekendheid van het pand in het criminele circuit doorbreken en de openbare orde en veiligheid herstellen.

Wet- en regelgeving

Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er vanuit het pand drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Voor de burgemeester was het aantreffen van een professionele hennepkwekerij reden genoeg om het pand met ingang van 24 juni voor de duur van drie maanden te sluiten.

Onderwereld en bovenwereld verstrengeld

Mogelijk is hier sprake van `ondermijning`. Er is sprake van ondermijning wanneer de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven worden. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld bedrijfspanden of woningen voor illegale activiteiten, zoals de handel in drugs of de productie ervan. Met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van onze inwoners.

Samen pakken we ondermijning aan

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. De gemeente Hilversum, de politie, het openbaar ministerie en de belastingdienst trekken daarom samen op in de strijd tegen ondermijning.