Corona

Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Burgemeester Broertjes sluit bedrijfspand Havenstraat

Een bedrijfspand aan de Havenstraat is vandaag voor zes maanden gesloten op last van burgemeester Broertjes. Aanleiding was het aantreffen van een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij tijdens een politieonderzoek. In de kelder van het pand werden hennep moederplanten en hennepstekken aangetroffen. De elektriciteit voor de kweekinstallatie werd door middel van een illegale aansluiting voor de elektriciteitsmeter weggenomen. De burgemeester gaat over tot sluiting van het bedrijfspand om de openbare orde en veiligheid en het leefklimaat in de buurt te herstellen.

Sluiting bedrijfspand

“De hennepplanten die zijn aangetroffen in het pand en het feit dat er eerdere oogsten zijn geweest, betekent dat er aantoonbaar vanuit het pand gehandeld is in drugs. Een hennepkwekerij levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Niet alleen is er een risico op ripdeals, maar ook werd in het pand illegaal stroom afgetapt ten behoeve van de kwekerij. Deze illegale afname is door zijn constructie brandgevaarlijk. Ik merk dit aan als een ernstige overtreding. Gelet op de omvang van de hennepkwekerij en de langere periode dat de kwekerij functioneerde (dit blijkt uit het feit dat er meerdere oogsten zijn geweest), is het zeer aannemelijk dat het pand naamsbekendheid heeft in het criminele drugscircuit”, aldus burgemeester Pieter Broertjes. Met de sluiting wil de burgemeester in ieder geval de naamsbekendheid van het pand in het criminele circuit doorbreken en de openbare orde herstellen.

Wet- en regelgeving

Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er vanuit het pand drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Voor de burgemeester was het aantreffen van een professionele hennepkwekerij reden genoeg om het pand met ingang van 20 mei voor zes maanden te sluiten.

Onderwereld en bovenwereld verstrengeld

Mogelijk is hier sprake van `ondermijning`. Er is sprake van ondermijning wanneer de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven worden. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld bedrijfspanden of woningen voor illegale activiteiten, zoals de handel in drugs of de productie ervan. Met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van onze inwoners.

Samen pakken we ondermijning aan

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. De gemeente Hilversum, de politie, het openbaar ministerie en de belastingdienst trekken daarom samen op in de strijd tegen ondermijning.