Afscheid van een naar jaar

Burgemeester Pieter Broertjes blikt met u vooruit én terug

“Ik wens u allen een vredige en rustige jaarwisseling met weinig tot geen overlast van vuurwerk. En mijn hartenwens - zeker na mijn eigen ervaringen in 2021 - blijf gezond. Ik heb er alle vertrouwen in. Ik hoop u ook.” Burgemeester Pieter Broertjes blikt met u vooruit én terug: “Ik ben er trots op de afgelopen ruim 10 jaar mijn eigen voetsporen te hebben nagelaten. Hilversum zit in mijn hart.”

“We moeten de moed er wel inhouden. Met vallen en opstaan worstelen we ons naar het einde van het tweede coronajaar. Wat een gedoe. De ene persconferentie van de minister-president zorgt voor een sprankje hoop, de andere zorgt voor een zwart gat. De middenstand - winkels, horeca, cultuur, bedrijven, evenementen - kreeg en krijgt het het hardste te verduren. Met hen heb ik echt te doen. Elke keer staan zij weer vooraan om de klappen op te vangen: winkels dicht, kroegen dicht, eettentjes dicht.”

Korte lontjes

“En vergeet de Boa’s niet; onze moedige gemeentelijke handhavers. Ook zij vingen in het afgelopen jaar de klappen op; vaak verbaal. Mensen raakten aan het eind van hun latijn en kregen korte lontjes. Niet alleen in het verkeer, maar over de volle breedte in de samenleving heerst boosheid en onvrede. Vaak kreeg het kabinet de schuld. Niet altijd terecht. Duidelijk is wel dat een crisis van deze omvang niet te managen is via persconferenties. Daar is meer voor nodig. Mensen willen een betrouwbare en geloofwaardige overheid en daar schortte het nog weleens aan in het voorbije jaar. We moeten meer in scenario’s leren denken en minder focussen op alleen de korte termijn. Mensen willen perspectief houden op een betere toekomst.”

Licht aan het einde van de tunnel?

“De echte boosdoener is het virus COVID 19. Een doortrapte en onzichtbare tegenstander die ons telkens weer verrast en voor paniek zorgt. De gezondheidscrisis werd een maatschappelijke crisis en daarop hadden we niet meteen een passend antwoord. Rellen, eenzaamheid: de samenleving raakte ontwricht. Een generatie jongeren mist het contact met leerkrachten en medescholieren en studenten. Eerst dachten we dat het vaccin ons uit de brand zou helpen. Inmiddels weten we beter. Gelukkig heeft het kabinet - mede op advies van de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad - nu eindelijk een lange termijn plan aangekondigd. Eind januari is dat er. Dat stemt positief. Is er dan toch licht aan het einde van de tunnel?”

Dank nogmaals

“Voor mij persoonlijk in ieder geval wel. Nadat ik half april werd getroffen door encefalitis, een gemene virale hersenontsteking met een lange nasleep van energiegebrek, lijkt mijn herstel zich nu echt door te zetten. Ik kan het jaar 2022 met een gerust hart tegemoet zien. Blij dat ik mijn activiteiten per september kon hervatten en mijn werk als burgervader ordentelijk kan afronden. De overweldigende en uitsluitend vriendelijke reacties van vele inwoners hebben mijn herstel zeker bevorderd. Dank nogmaals; het was een zeer gewaardeerd cadeautje in een lastige periode in mijn leven.”

Hilversum zit in mijn hart

“Mijn voorvaders en moeders hadden al menig voetstap in Hilversum gezet. Ik ben er trots op de afgelopen ruim tien jaar mijn eigen voetsporen te hebben nagelaten. Hilversum zit in mijn hart. Het is een prachtige gemeente; niet de makkelijkste om te besturen, maar wel de meest uitdagende. Zeker voor bestuurders die zich richten op het verbeteren van de leefbaarheid in de buurten en die het Media Park willen klaarstomen voor de nieuwe, digitale tijd. Genoeg te doen de komende jaren: met of zonder virus. Liever zonder. ‘Groter denken en kleiner doen’, blijft mijn adagium (met dank aan Herman Tjeenk Willink).”

Pieter Broertjes
Burgemeester
(Tot half februari 2022)