90 jaar trouwen in ons raadhuis: ontroering en indrukwekkende momenten

Trouwen als laatste wens en een bruidegom die onwel wordt tijdens de ceremonie? Het komt voor. Als Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) maak je van alles mee. Dit jaar vieren we 90 jaar huwelijken in het raadhuis. Daarom spraken wij met onze ‘BABSen’. Zij delen hun mooiste en ontroerendste momenten met u.

150222 BABSENIn de negentig jaar dat stellen elkaar nu in het Raadhuis het ja-woord geven, is er uiteraard veel gebeurd. Dat zijn natuurlijk vooral leuke anekdotes, maar dat trouwen een zeer belangrijk moment in het leven is, mag ook uit ernstiger momenten blijken.

Met haar wil ik trouwen

Hennie van IJzerloo, die dit jaar haar 25-jarig jubileum als trouwambtenaar viert, vertelt: “Ooit werd ik in het ziekenhuis geroepen bij een oude meneer die een sterke laatste wens had: trouwen. Nadat de collega’s van de gemeente de ingewikkelde spoedprocedure hadden geregeld, kon ik naar het ziekenhuis. De bruidegom werd in slaap gehouden, maar kon nog worden gewekt. In aanwezigheid van zijn aanstaande vrouw en alle kinderen die optraden als getuigen, werd hij bijgebracht. Toen ik hem vroeg wat zijn grootste wens was, wees hij naar de bruid. Hij zei: ‘Met haar wil ik trouwen’. Probeer dan maar eens je tranen in te houden”.  

Druivensuiker en koeken

BABS Anke Goedhart-Coers vertelt over een bruidegom die onwel werd tijdens de ceremonie: “Dat zag ik gelukkig op tijd en dus kon ik hem opvangen. Het was natuurlijk een spannende dag en hij had geen hap door zijn keel kunnen krijgen. Hij ging dus onderuit tijdens de ceremonie. Gelukkig had zijn moeder druivensuiker en koeken mee, zodat we hem wat te eten konden geven!” Wat haar ook erg bijbleef, waren ceremonies waarin werd aangekondigd dat de bruid in blijde verwachting was: “Niemand wist het dan, behalve het bruidspaar en ik. Dat vond ik wel heel bijzonder. Ik maakte dat twee keer mee en stond dan met tranen in mijn ogen.”

Trouwen in kilt

Op de mooiste dag van je leven, wil je er natuurlijk zelf ook prachtig uitzien. Een prachtige jurk en een keurig kostuum komen nog regelmatig voorbij, maar in hun kledingkeuze kunnen mensen soms opvallend creatief zijn, blijkt uit de bijdrage van Hennie van IJzerloo: “Een man had zijn hele leven geroepen dat als hij ooit ging trouwen hij dan een Schotse kilt aan zou doen. Hij verwachtte namelijk niet dat het ooit zover zou komen. Maar tot groot genoegen van zijn vrienden hield hij woord!”

Ultieme suikerspinjurk

Maar niet alleen heren kunnen verrassend uit de hoek komen. “Twee supermoderne leuke vrouwen gingen trouwen. Hun zeer moderne entourage stond buiten het tweetal op te wachten. De dames kwamen uit de auto en bleken beiden gekleed in een soort ultieme suikerspinjurk! Je hoorde de hippe entourage de adem inhouden van extreme verbazing … Eenmaal aangekomen bij de trap naar het raadhuis, trokken de dames hun jurken met één gebaar los en bleken ze gekleed in strakke broekpakken! Hilversum mediastad hè: de jurken bleken rekwisieten. Zelden heb ik zoveel opluchting gezien bij een gezelschap.”

Beeld: Onderste rij, eerste van rechts: Hennie van IJzerloo, onderste rij, tweede van rechts: Anke Goedhart-Coers