90 jaar trouwen in ons raadhuis: ‘Niemand schaamt zich voor trouwen door Tinder’

Een koningspoedel in het raadhuis, te laat komen op je bruiloft door een afslaande motor: Als Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) maak je van alles mee. We vieren 90 jaar huwelijken in ons raadhuis. Een goede reden om dit keer BABS Odette uit te horen.

“Ik heb bruidspaar gehad dat naar het raadhuis wilde komen in een klassieke Chevrolet, prachtig, prachtig. Toen vroeg ik wel, laat je je rijden door ceremoniemeester of een getuige? Nee, zei de bruidegom dat doe ik zelf. Uiteindelijk stonden al die gasten te wachten, want die klassieke auto sloeg iedere keer af. Hoe krijg je stress als bruidspaar? Nou zo!”

BABSen zijn verhalenvertellers

Aan het woord is Odette Reydon. Zij is sinds 2018 werkzaam als één van de negen BABSen in Hilversum. Geboren en getogen in Hilversum. Ze werd BABS, omdat ze van Hilversum houdt. Ze ontmoette haar echtgenoot in het raadhuis, en trouwde ook met hem in ons raadhuis: “Mijn vakgebied is de museumwereld en verhalen vertellen. Alle BABSen zijn verhalenvertellers. Alles wat je hoort heeft te maken met het leven zelf, dat vind ik mooi.”

Geen schaamte voor Tinder

In de afgelopen 90 jaar trouwen is er veel veranderd. Bijvoorbeeld de manier waarop mensen elkaar ontmoeten. “Tegenwoordig leren veel mensen elkaar leren door een dating app zoals Tinder. Niemand schaamt zich er meer voor om aan mij te vertellen dat ze elkaar hebben ontmoet via internet. Wat ook veranderd is: Nederland is meer culturen rijk dan vroeger. Dat zie je terug in de Trouwzaal. Zo woont er in Hilversum een Turks - Nederlands echtpaar met vijf dochters. Ik mocht recent twee dochters trouwen. Je krijgt dan te maken met mooie andere tradities en die neem je mee in je ceremonie. Ik maakte ook mee dat mensen uit een asielzoekerscentrum trouwden. Er waren toen getuigen die live filmverslag deden voor familieleden, die diep in Iran of Syrië zaten. Ik vond dat ontroerend.”

Ambassadeur van de gemeente

“Als BABS heb je niet alleen de taak om de trouwceremonie te leiden en een mooi verhaal te vertellen over het bruidspaar, je bent ook een beetje ambassadeur van de gemeente. We werken ook zeer nauw samen met publiekszaken en de bodes. We doen allemaal ons best om bruidsparen en stellen die komen voor een geregistreerd partnerschap, te laten weten en voelen dat ze welkom zijn in Hilversum. Zéker als het nieuwe bewoners zijn.”

Koningspoedel draagt ringen

“En het komt weleens voor dat je dan een bijzonder verzoek toestaat. Normaal gesproken zijn dieren in het raadhuis niet welkom. Maar ik had een keer een bruidspaar dat graag de ringen wilde laten brengen door hun eigen koningspoedel. En zo geschiedde: Opgekamd en wel kwam hij aanlopen in de Trouwzaal. Dat vond ik zelf wel een hele bijzondere…”

Foto
Studio Kastermans
Trouwambtenaren, vlnr Odette Reydon, Marieke Peper, Johan Niekerk, Hennie van IJzerloo , Anke Goedhart-Coers.