90 jaar trouwen in het raadhuis: ‘trouwen in de vijver heb ik geweigerd’

Ouders die niet op de bruiloft komen door ruzie, met een roeiboot over de raadhuisvijver en het trouwen van terminale mensen. Als Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) maak je van alles mee. Dit jaar vieren we 90 jaar huwelijken in het raadhuis. Daarom spraken wij met twee van onze ‘BABSen’. Zij deelden hun mooiste, gekste en ontroerendste momenten met ons.

Vijf van onze BABSen met Raymond SerrĂ© in het midden“Wat mij het meeste bijbleef zijn de huwelijken die ik sloot van mijn eigen familie. En wat mij bij is gebleven: het huwelijk van een vrouw die terminaal ziek was. Dat ging via Stichting Doe Een Wens. Zij werd met een brancard het raadhuis binnengebracht. Twee kinderen erbij. Ik hád haar al eens eerder getrouwd. Met deze man kreeg zij haar kinderen. Maar hij liep weg en een scheiding volgde. Waarom ze in de laatste fase van haar leven nog wilde trouwen? Omdat als zij alleen­staand was, haar kinderen naar een tehuis moesten. Ja, zoiets is heftig.”

Het leukste wat je kan doen

Aan het woord is Raymond Serré (67). Al sinds 1997 is hij één van de negen BABSen in Hilversum. Raymond werkte onder andere 20 jaar bij de NOS en was dé tv-BABS van het programma Love Letters. En ja, hij is zelf ook getrouwd. Hij begon ooit als BABS, omdat hij het geld goed kon gebruiken. En hoewel hij nu gepensioneerd is, stopte hij niet met trouwambtenaar zijn: “Het is het leukste wat je kan doen. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, of ze nou rijk of arm zijn.”

Bij het bruidspaar langs

Maar wat doet een BABS dan precies? “In Hilversum is het zo dat je bij het aanstaande bruidspaar thuis langs­gaat. Dan vraag je hoe ze willen dat het gaat. Meestal willen ze dat je een verhaaltje vertelt over hoe ze elkaar leerden kennen en over wat ze hebben meegemaakt. Vervolgens maak bereid ik thuis een tekst voor. Op de dag van huwelijk ga ik naar het raadhuis, trek die toga aan en verbindt het echtpaar in de echt.”

Spanning en narigheid in families

Als je mensen vraagt wat de mooiste dag van hun leven is, is het vaak de geboorte van een kind of de trouw­dag. Maar dat laatste gaat lang niet altijd op, weet Raymond: “Het verbaasde me erg dat er zoveel spanning en narigheid is in gezinnen! Zo was er eens een chique stel. Maar alle koppies waren sip en het was maar een klein feestje met acht man. De bruid vertelde: ‘Ik zei tegen mijn moeder dat ik ging trouwen. Het eerste wat ze zei was, als je je vader en zijn nieuwe vriendin uitnodigt, dan help ik het hele feest naar de klote! Mijn vader zei dat hij alléén kwam als dat secreet niet zou komen.”

Trouwen óp de raadhuisvijver

Mocht u binnenkort gaan trouwen in Hilversum, dan bent u in goede handen. Onze BABSen staan volledig in dienst van het trouwende stel en zijn ontzettend toegewijd. Vaak zijn ze bereid om iets extra’s te doen: “Een extra akte om door kinderen te laten ondertekenen of een hond mee die de ringen geeft, bijvoorbeeld. We zeggen in ieder geval nooit bij voorbaat nee. Maar er zijn grenzen: “In de raadhuisvijver trouwen, dat heb ik geweigerd. Maar óp de vijver trouwen kon wel. Het bruidspaar was namelijk lid van de roeivereniging en voer symbolisch in een roeiboot van de ene oever naar de ander.”