Paspoort

Afspraak maken

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort of identiteitskaart. Ook (jonge) kinderen. U maakt hiervoor een afspraak. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen. Uw oude paspoort wordt vernietigd.

Let op

Wij werken alleen op afspraak. Het kan een paar dagen duren voordat er een afspraakmogelijkheid is. Plan uw afspraak daarom op tijd in. Dit geldt voor het aanvragen en voor het ophalen van het document.

Kosten

 • Paspoort 18 jaar en ouder (10 jaar geldig): € 74,75
 • Paspoort jonger dan 18 jaar (5 jaar geldig): € 56,55
 • Tweede paspoort: € 74,75
 • Zakenpaspoort (66 pagina's in plaats van 34): € 74,75
 • Toeslag spoedprocedure: € 50,90

Bijzonderheden

 • Voor kinderen tot 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig.
 • Voor volwassenen is het paspoort 10 jaar geldig.

Kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart). De bijschrijving van uw kinderen in uw eigen paspoort is niet meer mogelijk sinds 2012.
 • Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren)? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met uw kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het Ministerie van Defensie.

Aanvraag

Spoed

Heeft u uw paspoort snel nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag het paspoort vóór 13.00 uur aan. Dan kunt u het de 2e werkdag na de dag van aanvraag vanaf 11.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag moet u wel meer betalen.

Afhalen

U moet uw nieuwe paspoort binnen 3 maanden na datum aanvraag bij het Stadskantoor persoonlijk afhalen. Na deze periode zijn wij wettelijk verplicht om het document te vernietigen. U krijgt dan niet uw geld terug. Neem bij het afhalen van uw paspoort de afsprakenbevestiging mee. U kunt de papieren versie of het afhaalbericht op uw telefoon meenemen. U hebt het afhaalbericht nodig om u aan te melden voor uw afspraak.

2e paspoort

U kunt een 2de Nederlands paspoort aanvragen als u veel reist voor zaken of uw beroep. Het wordt niet verstrekt voor een eenmalig bezoek of privéreizen. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een tweede paspoort aan te kunnen vragen. Een tweede paspoort is 2 jaar geldig

Zakenpaspoort

Als u veel reist voor uw beroep, kunt u overwegen een Zakenpaspoort aan te schaffen. Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort met extra bladzijden. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen.

Meenemen

Toestemmingsformulier downloaden

Met dit formulier geeft u als beide ouder(s) of voogd uw kind toestemming voor het aanvragen van een eigen paspoort of identiteitskaart.
* Niet vergeten mee te nemen kopie legitimatiebewijs van iedereen die heeft ondertekend. U kunt dit formulier op uw computer invullen, uitprinten en ondertekenen. U neemt dit formulier mee naar uw afspraak op het Stadskantoor.

 

 • Bij kinderen jonger dan 18 jaar: een ingevuld toestemmingsformulier getekend door de beide ouder(s) (of van degenen die het gezag heeft over het kind). Komt u als ouder(s) mee naar het Stadskantoor? Dan kunt u ook daar het toestemmingsformulier invullen. Neem ook het identiteitsbewijs mee van degene(n) die de toestemming geeft.
 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u nog heeft (ook als deze zijn verlopen).
 • 1 pasfoto (de vereisten voor een pasfoto)
 • Bij een vermissing of diefstal: u kunt uw vermissing online doorgeven met DigiD of u doet de aangifte bij de balie op het Stadskantoor. Daarna kunt u een nieuw paspoort aanvragen. Het overleggen van een proces-verbaal, opgemaakt door de Nederlandse politie is niet nodig. Zie voor verdere info Verlies, diefstal of beschadiging identiteitsdocument.
 • Geld (pinnen: ja graag).