WOZ

Bepalen WOZ-waarde

Om de WOZ-waarde van uw huis te bepalen, wordt er een taxatie uitgevoerd. Een taxatie is een waardebepaling. Dit gebeurt door WOZ-taxateurs. Om de waarde te bepalen gebruiken zij verschillende bronnen. Bijvoorbeeld oppervlakte en verkoopprijzen uit het Kadaster, luchtfoto’s, cycloramafoto’s (360-graden foto's) en bouwtekeningen. Maar ook andere bekende gegevens zoals de grootte en eventuele veranderingen in de afgelopen periode.

Bij het bepalen van de waarde wordt uitgegaan van het bedrag dat uw woning zou opbrengen op de waarde peildatum (1 januari het vorige jaar), wanneer het leeg op de vrije markt verkocht zou worden. Verkoopprijzen van dezelfde soort woningen (referentiepanden) zijn het uitgangspunt.

Op www.wozwaardeloket.nl ziet u de WOZ waarden van andere woningen. De WOZ-waarden van woningen zijn openbaar. Op een kaart kunt u de woning kiezen waarvan u de WOZ-waarde wilt weten.

Taxatieverslag

Op uw taxatieverslag in de Digitale Belastingbalie vindt u terug welke referentiepanden (dezelfde soort woningen) er voor uw woning gebruikt zijn. Ook kunt u uw taxatieverslag downloaden.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? U kunt telefonisch of per mail contact opnemen met de taxateur van de gemeente. De taxateur kan u adviseren of het zin heeft om bezwaar te maken.

Zorg ervoor dat u binnen 6 weken na de datum van de aanslag bezwaar maakt. U kunt dit schriftelijk doen of via de Digitale Belastingbalie. Meer informatie leest u op de pagina bezwaar tegen gemeentelijke belastingen.

Bezwaar maken via WOZ-bureau is niet gratis

Er zijn verschillende 'no-cure-no-pay-bedrijven' (WOZ-Bureaus) actief die bezwaar voor u willen maken. Het maakt niet uit of uzelf of een bureau het bezwaar indient. Elk bezwaarschrift wordt serieus beoordeeld en afgehandeld. Als u bezwaar maakt, krijgt de woning altijd een objectieve hertaxatie. Natuurlijk is iedereen vrij in de keuze voor het inschakelen van een deskundige, maar zelf bezwaar maken kost een stuk minder geld.

De WOZ-bureaus werken vaak op basis van no-cure-no-pay. Als u via een WOZ-bureau bezwaar laat maken, dan geeft u meestal toestemming om het bedrijf de vergoeding te laten betalen door gemeente Hilversum. De vergoeding die wordt betaald, zijn de kosten die het bedrijf heeft gemaakt. Dit zijn vaak in verhouding hoge vergoedingen. Deze vergoeding is vaak zo hoog dat deze bedrijven er van kunnen bestaan.

De vergoeding die gemeente Hilversum aan deze bureaus geeft, kosten de gemeente veel geld. Uiteindelijk betalen alle belastingbetalers deze kosten. Neem daarom rechtstreeks met ons contact op om in gesprek te gaan over de WOZ-waarde. Dit bespaart overheidsgeld. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde, passen we deze graag voor u aan. Helemaal gratis!

Waarderingskamer controleert

De Waarderingskamer controleert of gemeenten de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) goed uitvoeren. Op de website van de Waarderingskamer vindt u meer informatie over de waardering van uw pand. Op deze website vindt u ook alle beoordelingsresultaten van de gemeente Hilversum over de uitvoering van de Wet WOZ.

Bel of mail ons gerust als u vragen heeft

Vragen over de WOZ-waarde kunt u stellen via woz@hilversum.nl of bel naar 14 035. Zorg ervoor dat u uw burgerservicenummer (BSN), subjectnummer en/of aanslagnummer bij de hand heeft of zet deze gegevens in uw mail. Zo wordt u sneller geholpen.

Heeft u vragen over andere gemeentelijke belastingen? Mail dan naar belastingen@hilversum.nl.