Hondenbelasting

Heeft u één of meerdere honden? Dan betaalt u hondenbelasting.

Hoe werkt het?

Vanaf het moment dat u 1 of meerdere honden heeft moet u dit doorgeven aan de gemeente. Dit doet u via de Digitale Belastingbalie. U betaalt hondenbelasting over de maanden dat u de hond in bezit heeft. Voorbeeld: Krijgt u de hond halverwege maart? Dan betaalt u vanaf april tot en met december van dat jaar.

Verhuist u uit de gemeente of heeft u geen hond meer? Dan betaalt u vanaf de maand na de wijziging geen hondenbelasting meer.

Is uw hond overleden? Dan ontvangt u het te veel betaalde bedrag van de aanslag hondenbelasting terug. Bij overlijden/euthanasie vragen wij om een verklaring of rekening van de dierenarts.

Kosten hondenbelasting
  2020 2021
1e hond € 105,48 € 107,28
2e hond € 176,88 € 179,88
3e en volgende hond € 242,64 € 246,72
Kennel tarief € 270,12 € 274,68


U  betaalt geen hondenbelasting voor:

  • politiehonden
  • blindengeleidehonden
  • gehandicaptenhulphonden
  • honden jonger dan 3 maanden die nog bij de moeder worden gehouden.
Hoe betaal ik de hondenbelasting?

Elk jaar ontvangt u in februari de gemeentelijke belastingen. Hier staan de kosten voor de hondenbelasting op. U kunt op twee manieren uw hondenbelasting betalen:

  • Automatische afschrijving
  • U maakt het bedrag over

Automatische afschrijving

Heeft u toestemming gegeven om het bedrag automatisch van uw rekening af te laten schrijven? Dan hoeft u niets te doen. Het bedrag wordt in 8 delen automatisch van uw rekening afgeschreven. Op het aanslagbiljet ziet u welk bedrag en wanneer het bedrag van uw rekening wordt afgeschreven.

Heeft u geen toestemming gegeven, maar wilt wel dat de bedragen automatisch van uw rekening worden afgeschreven? Dit regelt u via de Digitale Belastingbalie.

U maakt het bedrag over

Zorg ervoor dat u het hele bedrag binnen twee maanden na de datum van het aanslagenbiljet heeft betaald.

Heeft u een laag inkomen? U kunt dan kwijtschelding aanvragen

Heeft u een inkomen op bijstandsniveau? Misschien hoeft u het bedrag voor de hondenbelasting niet te betalen. Dit noemen we kwijtschelding. Voor de hondenbelasting geldt dit alleen voor de 1e hond. Meer informatie over kwijtschelding.

Kan ik bezwaar maken tegen de aanslag?

Bent u het niet eens met de aanslag? Zorg er dan voor dat u binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet bezwaar maakt. U kunt dit schriftelijk doen of via de Digitale Belastingbalie. Meer informatie leest u op de pagina bezwaar tegen gemeentelijke belastingen.