Zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen op uw dak? Zonatlas heeft samen met de gemeenten in Nederland alle zonnige daken in beeld gebracht.

Alle daken van Nederland zijn geanalyseerd en per dak kunt u zelf zien hoeveel energie u kunt opwekken met de zon! Met uw postcode en huisnummer kunt u zelf de check doen op zonatlas.nl . U ziet dan of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Wilt u advies over energiebesparen en duurzaam energie opwekken? Kijk op www.duurzaambouwloket.nl en neem contact op met duurzaambouwloket. Zij geven u namens de gemeente gratis en onafhankelijk advies. Dat kan per mail en/of telefonisch.

Vergunningsvrij

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is in het grootste gedeelte van Hilversum vergunningsvrij. Hieronder staan de uitzonderingen. Controleer of u een vergunning nodig
heeft. Via de vergunningcheck van het Omgevingsloket ziet u dit online.

Monumenten

Voor het plaatsen zonnepanelen op een monument moet u altijd omgevingsvergunning aanvragen. Een aanvraag kunt u indienen via www.omgevingsloket.nl. Wat u moet indienen bij een aanvraag staat bij op overheid.nl

Zie hier een voorbeeldtekening.   

Beschermde gezichten

Hilversum heeft 3 beschermde stadsgezichten (Noordwestelijk Villagebied, Oost en Zuid). Voor deze gebieden geldt dat plaatsing van zonnepanelen en- collectoren aan de achterkant vergunningsvrij is. Let op: er moet altijd worden voldaan aan de spelregels van
bouwen zonder vergunning. Bekijk de mogelijkheden bij omgevingsloket.nl..

Beschermde gezichten Oost, Zuid, Noordwestelijk Villagebied

Als u woont in de beschermde gebieden Oost, Zuid of Noordwestelijk Villagebied dan moet u bij de plaatsing van zonnepanelen, die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, rekening houden met een aantal regels. De panelen moeten bijvoorbeeld netjes geordend op het dak liggen en het dak moet nog zichtbaar zijn. De aanbevelingen vindt u in: Tips over zonnepanelen en zonnecollectoren in beschermde gebieden Oost en Zuid.

Geen leges voor plaatsing zonnepanelen

Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, moet u normaal gesproken leges betalen. Dit is niet het geval bij zonnepanelen.

Naast zonnepanelen zijn er meer mogelijkheden om uw huis te verduurzamen, lees hierover op www.duurzaambouwloket.nl

Gemeentelijke duurzaamheidsleningen

Woont u in Hilversum en heeft een eigen woning? Dan kunt u bij de gemeente een gunstige lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan uw woning. Denk aan isoleren, zonnepanelen of dubbelglas. Kijk voor meer informatie bij 'gemeentelijke duurzaamheidsleningen'.

Nieuwsberichten

Hilversum Natuurlijk Duurzaam juli 2017 (pdf, 299 kB)