Week van de Veiligheid

Maandag 5 oktober tot en met zondag 11 oktober

In oktober worden de dagen korter en daarmee neemt de kans op criminaliteit toe. Tijdens de Week van de Veiligheid (maandag 5  tot en met zondag 11 oktober) besteden we aandacht aan het thema weerbaarheid. Wat kunt u bijvoorbeeld zelf doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van internetcriminelen? En hoe verkleint u de kans op een woninginbraak?

Vanwege de aangescherpte maatregelen gaan de geplande activiteiten zoals aangekondigd in De Gooi en Eembode helaas niet door. Wel vindt u hieronder artikelen en webinars waarmee u uzelf weerbaarder maakt. 

Ouderen en Veiligheid

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom geeft de gemeente Hilversum tips om te voorkomen dat ouderen slachtoffer worden. Ook vertellen we wat u moet doen als u wel slachtoffer wordt. Verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen slachtoffer van kunnen worden krijgen aandacht: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes).

Webinar 'Meekijken met pinnen'

Let goed op als u pint. Criminelen proberen over uw schouder mee te kijken om te zien welke pincode u intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter u te gaan staan bij een geldautomaat. Criminelen proberen dan uw pinpas te stelen en zoveel mogelijk geld van uw rekening te halen.

https://www.youtube.com/watch?v=Hsvvyp0nbL4 - 

Webinar 'Babbeltrucs'

Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij u aan, spreken u op straat aan of bellen u op. Zij doen zich voor als bank of de thuiszorg.  Op die manier worden elk jaar veel mensen van hun spullen beroofd. Oplichters proberen mensen aan de deur te laten pinnen. Ze kijken uw pincode af en proberen uw pinpas te stelen. Op deze manier proberen oplichters veel geld van uw rekening te halen.

https://www.youtube.com/watch?v=EROwe5wqsiQ

Webinar 'Hulpvraagfraude'

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als uw (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Zij vragen u hem/haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

https://www.youtube.com/watch?v=QoYzqqo1XFQ  

Webinar 'Phishing'

U ontvangt een e-mail of SMS met link en de uitnodiging om daarop te klikken. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank. Hier wordt u gevraagd om uw gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of uw persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing (letterlijk: ‘hengelen’). Met die gegevens kunnen internetcriminelen veel geld van u stelen.

https://www.youtube.com/watch?v=l5vTYmc676I  

Kinderen en internet

Ook voor kinderen is het belangrijk dat zij leuk en veilig met internet om kunnen gaan. Met het online spel HackShield leren kinderen  alles over cyberveiigheid. Door middel van een basistraining kunnen zij ' Cyber Agent' worden. Spelenderwijs leren ze zichzelf en hun omgeving beschermen tegen online gevaar. HackShield is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.