Podcast ‘De Toekomst van Hilversum’

Een stad is nooit af: een stad ontwikkelt zich, verandert en past zich aan in de nieuwe tijd. Daar zijn wij dagelijks mee bezig binnen de gemeente Hilversum. De stad zo in te richten dat bewoners hier prettig kunnen wonen en leven, bedrijven zich hier graag vestigen en bezoekers graag blijven komen.

Maar een stad heeft ook een verleden van waaruit dingen zijn ontstaan. Wegen, fietspaden, woonwijken, monumentale panden, bomen, groen, sportvelden, theaters, horeca, elke plek in de stad heeft haar eigen geschiedenis die weer samenhangt met hoe er naar de toekomst wordt gekeken.

In deze podcastserie vertellen experts over hun visie op dat rijke verleden van Hilversum, het heden en hoe de toekomst er uit kan zien.

 

Trailer:

Nieuwsgierig naar de serie? Luister hier naar de trailer en laat u verrassen door stadsgids Leo Kerkhoff die vertelt over al dat moois dat Hilversum te bieden heeft.  

Luister op Spotify  Luister op iTunes Luister op SoundCloud

Aflevering 1: De toekomst van Hilversum als Tuinstad

Eind 19e eeuw kwam de industrie op gang en trokken veel mensen van het platteland naar de stad. Om onder andere epidemieën en ziektes te voorkomen werd Hilversum ruim opgezet, met veel groen en brede lanen. Dit was een ontwerp van stedenbouwkundige Willem Dudok. Hij werd in 1915 hoofd publieke werken van de gemeente Hilversum, had een militaire achtergrond en hield van schoonheid. Benieuwd naar zijn denkbeelden en hoe deze van invloed zijn op de toekomst van Hilversum als tuinstad?

Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van het Dudok Architectuur Centrum, in gesprek met Sylvia Karres, landschapsarchitect bij het internationaal bekende bureau Karres en Brands.

Luister op Spotify  Luister op iTunes  Luister op SoundCloud

Aflevering 2: De toekomst van Hilversum en de sportvereniging

Hilversum heeft een rijke historie aan voetbalclubs, sommige haalden zelfs de 1e divisie en de stad heeft de grootste atletiekvereniging van Nederland, de Gooise Atletiek Club. Het clubgebouw staat op de plek waar in de jaren twintig de paardenraces van de Olympische Spelen werden gehouden. Benieuwd naar andere verhalen over het sportverenigingsleven en de toekomst van deze clubs?

Paul Maas, voorzitter van de Gooise Atletiek Club, in gesprek met Jan Willem Hoogendoorn, jarenlang voorzitter van voetbalclub SC 't Gooi en oud-bestuurder van de KNVB en het NOC*NSF.

Luister op Spotify  Luister op iTunes  Luister op Soundcloud

Aflevering 3: De toekomst van Hilversum als Mediastad

Wie aan Hilversum denkt, denkt aan radio en televisie. Door toeval ontstond in Hilversum het Media Park. De Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, die in het begin ook fietsen maakte, werd opgericht in Amsterdam, maar startte in 1918 in Hilversum. Zij bouwden als eerste radiozenders. Omroepverenigingen volgden en uiteindelijk ontstond in de jaren zestig het Media Park zoals wij die nu kennen. Benieuwd welke toekomst het Media Park heeft?

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld en Geluid, in gesprek met Sven Sauvé, ceo RTL Nederland.

Luister op Spotify  Luister op iTunes  Luister op Soundcloud