Leefgeld aanvragen voor Oekraïners in gastgezinnen

De overheid heeft vastgesteld dat elke Oekraïense vluchteling leefgeld ontvangt van de gemeente waar deze verblijft. Dit leefgeld is een vast bedrag per maand.

Waarvoor krijgt u leefgeld?

Leefgeld is voor maaltijden, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Het bedrag bestaat uit 3 delen. Wat u krijgt, hangt af van de soort opvang en van uw leeftijd:

Soort opvang Maaltijden (per maand) Kleding en andere persoonlijke uitgaven (per maand) Extra bedrag (per maand) Totaal (per maand)
Bij gemeente met maaltijden € 0 € 55 € 0 € 55
Bij gemeente zonder maaltijden € 205 € 55 € 0 € 260
Bij gastgezin (18 jaar en ouder) € 205 € 55 € 215 € 475
Bij gastgezin (jonger dan 18 jaar) € 205 € 55 € 55 € 315
U kunt het extra bedrag gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. U kunt dit geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin. Maar dit is niet verplicht.

 

Uitbetaling leefgeld

Verblijft u in een gemeentelijke opvang? Op de locatie waar u verblijft ontvangt u het tijdstip en locatie waar u naar toe kunt komen voor de eerste uitbetaling van het leefgeld.

Verblijft u in een gastgezin? U kunt een afspraak maken voor 28 april 2022. U kunt een afspraak maken, u kiest voor living allowance.

Wat neemt u mee?

  • Paspoort (van de gezinsleden die leefgeld ontvangen: uzelf, uw partner als die in Nederland verblijft en uw kind(eren)).
  • Bewijs van inschrijving bij de Basisregistratie Personen (het BRP) van de gemeente Hilversum van u en uw gezinsleden.
  • Bankpas van het rekeningnummer waarop u de betaling wilt ontvangen.