Japanse Duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel verspreidt. Deze plant overwoekert andere planten en is moeilijk te bestrijden. De plant kan schade aan natuur, wegen en gebouwen veroorzaken.

Bestrijding

Op verschillende plekken in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de bestrijding. Een oplossing is er helaas nog niet. De enige methode die lijkt te werken is het inspuiten van gif. Maar ook van die methode zijn de resultaten op de lange termijn nog niet bekend. Gemeente Hilversum gebruikt na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen geen gif meer.

Uit onderzoek blijkt dat maaien ervoor kan zorgen dat de plant zich sneller verspreidt. Als de Japanse duizendknoop wordt gemaaid, is het daarom belangrijk dat het maaisel goed wordt opgeruimd.

Hilversum

De gemeente bekijkt op welke locaties de Japanse duizendknoop groeit in het openbaar gebied. De plant wordt op dit moment alleen bestreden op plekken waar de plant overlast geeft aan gebouwen en wegen. Dat gebeurt door middel van maaien. Op de andere locaties wordt de plant met rust gelaten om verdere verspreiding te voorkomen. We blijven de ontwikkelingen volgen en denken na over een passende aanpak.

Wat kunt u zelf doen?

  • Plant met alle wortels weghalen. Blijf dit regelmatig herhalen en let er op dat u alle wortels weghaalt.
  • Maai de plant elke week. Ruim het maaisel goed op, maak de maaimachine schoon en stop het maaisel in de grijze container. Niet bij het groenafval!
  • Ziet u de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte? Geef dan de locatie (met foto) door via de melding Japanse Duizendknoop. Het is erg belangrijk dat u foto's met uw uw melding meestuurt, zodat wij kunnen controleren of het inderdaad de Japanse duizendknoop is.

Herkennen

  • Bladstengels, jonge stengels en jonge uitlopers zijn rood
  • Bladeren staan om en om op de stengel
  • Witte bloeiaren in augustus t/m november
  • Holle stengels (lijkt op bamboe)

Japanse duizendknoop rode stengels Japanse duizendknoop blad Japanse duizendknoop witte bloeiaren