Vrijwilligers zijn ook in Hilversum de spil van de samenleving

In Hilversum hebben we aandacht voor elkaar en helpen we elkaar. Dat zien we terug in de vele vrijwilligers die met liefde en toewijding klaarstaan voor Hilversummers die – om welke reden dan ook – behoefte hebben aan hulp. Versa Vrijwilligerscentrale Hilversum is de spil in het koppelen van die vrijwilligers aan inwoners die hulp nodig hebben.

Mensen die zich vrijwillig inzetten voor anderen of voor de maatschappij, zijn echt onmisbaar. Zonder deze inzet zou het leven van veel mensen minder mooi of plezierig zijn. “Waar zouden de sportclubs zijn zonder de vrijwillige trainers, barmannen en -vrouwen?” geeft Monique Duurland, coördinator van Vrijwilligerscentrale Hilversum als voorbeeld. “En wat te denken van de activiteiten die georganiseerd worden in verzorgingshuizen zoals Gooizicht en Inovum, bij organisaties als Sherpa, Merem en centra als Viore, maar ook de filmhuizen, musea en wijkcentra hebben veel behoefte aan de vrijwillige inzet van inwoners om hun mooie aanbod of dienstverlening aan te kunnen bieden.”

Voor de ander én voor jezelf

De reden om je in te zetten voor de mensen in je buurt lopen uiteen, weet Susan Bakker, collega van Monique Duurland: “De meeste vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand te doen. Het kan ook een zinvolle tijdsbesteding zijn, of goed staan op je CV. Vrijwillige inzet kan ook een hele goede manier zijn om sociale verbinding te houden en niet alleen te zijn. Je komt in contact met andere mensen, dat geeft energie en plezier. Je ontmoet mensen en culturen, die je anders misschien wel nooit had ontmoet. Deze sociale netwerken zijn van belang voor de sociale samenhang in de buurt. Het mes snijdt dus aan 2 kanten.”

Verbinden

De Vrijwilligerscentrale Hilversum verbindt mensen die iets voor een ander willen betekenen met maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers samenwerken. Bakker: “Wij bespreken met de vrijwilliger waar zijn of haar interesses en talenten liggen en zoeken samen een passende plek voor die persoon. Dit gaat van gastheer of -vrouw in een buurthuis, taalmaatje voor nieuwkomers en tuinieren in de buurtmoestuin, tot penningmeester of websitebeheerder bij een stichting, boodschappen doen voor een oudere of wandelen met mensen in een rolstoel.”
“Er is voor iedereen wel een leuke, passende plek te vinden”, vult Duurland aan. “Je kunt ook op onze website de vacatures bekijken en zelf, rechtstreeks contact opnemen met de genoemde maatschappelijke organisatie.
 
Op de vraag of er tijdens de coronacrisis nog wel mogelijkheden zijn voor vrijwilligerswerk, antwoorden Duurland en Bakker tegelijk duidelijk: “Ja, hoor. Corona maakt creativiteit in ons los om er juist nu toch voor elkaar te zijn.” Zoals Eugene Fikki kok bij het vrijwilligersproject Koken voor de Buurt, dat zelfs is ontstaan door corona. En bij wie het mes bijna letterlijk aan 2 kanten snijdt.
Vrijwilligerscentrale

Koken voor de Buurt: dankbaar vrijwilligerswerk

In Wijkcentrum Riebeeck – in het winkelcentrum langs de Oosterengweg – kookt een groep vrijwilligers iedere week een gezonde maaltijd voor mensen in de buurt die het in coronatijd nog zwaarder hebben dan (het oude) normaal. Vrijwilliger Eugene Fikki kookt en deelt de maaltijden uit. Voor hem snijdt het mes aan twee kanten; mensen helpen is zijn lust en zijn leven, maar zelf kon hij ook wel wat hulp gebruiken. Dit is zijn verhaal.

Omdat Eugene Fikki graag onder de mensen is, komt hij met alle liefde naar zijn interviewer toe in plaats van andersom. Met een grote grijns op zijn gezicht begint Eugene Fikki te vertellen. “Degene die mij zou interviewen deed de deur voor mij open en: ‘Ah, jij moet de kok zijn?’. Maar hij moest eens weten! Hij kent mijn verhaal niet…”
De grijns zakt langzaam weg als Fikki zijn verhaal vertelt, maar de fonkeling in zijn ogen blijft. Want dat hij een sociaal mensen-mens is die altijd mogelijkheden ziet, staat in koeienletters op zijn gezicht geschreven.

De buurt verkennen

“Ik woon nog niet zo lang in Hilversum. En in het begin werkte ik zelfs nog de helft van de week in Limburg, in de zorg met alcohol- en drugsverslaafden en dementerenden.” Maar een burn-out en hoge bloeddruk maakte werken onmogelijk. Fikki kwam thuis te zitten. Zijn begeleidster vanuit de ggz adviseerde hem om te gaan wandelen. Een mooie manier om ook de buurt te verkennen. Tijdens een van zijn dagelijkse wandelingen kwam hij Tulay Becer, sociaal werker bij Versa Welzijn en initiatiefneemster van Koken voor de Buurt, tegen. Een keerpunt in zijn leven. “Door mijn werk in Limburg, had ik nauwelijks tijd om kennis te maken met de buurt en sociale contacten op te doen, terwijl ik die zo nodig heb. Ik kende niemand en wilde graag meer weten over de buurt waarin ik terecht was gekomen. Ik heb altijd behoefte aan verbinding.”
“Op een ochtend zag ik een groep vrouwen in het buurtcentrum. Tulay Becer was daar een van en ze herkende me van onze eerdere ontmoeting. Kom binnen, wuifde ze. Elke dinsdagochtend was er een soep-inloop en ik werd uitgenodigd om aan te sluiten. Ik heb het een paar keer gedaan en toen kon ik mijn mond niet meer houden: ‘de soep is elke keer zo flauw, zei ik, er moeten kruiden bij’. Maar in plaats van de recepten aan te passen, zei de groep vrouwen: ‘als jij het beter kan, doe jij het dan maar volgende week’. Dat heb ik gedaan. En dat ging gelukkig goed.”

Brutale onderneming

Maar voordat Fikki zich echt kon bewijzen, werd de soep-ochtend opgeheven. Niet veel later kwam hij Tulay, die inmiddels het vrijwilligersproject Koken voor de Buurt had opgericht, weer tegen. Of hij het leuk vond om te komen koken voor eenzame mensen met een laag inkomen. “Ik heb de kans gegrepen. Toen ik mijn zusters vertelde dat ik voor 60 mensen ging koken, geloofden ze hun oren niet. Ik ben een verwende jongen; er wérd altijd voor me gekookt. Maar ze hebben gesmuld van mijn (halal) chili con carne en ik mocht blijven. Het was een brutale onderneming van me, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik help nu mensen met die maaltijden én doe het ook voor mezelf, om bezig te zijn en contact te maken. Dat zijn mijn drijfveren.”

Bruggen bouwen

“Op vrijdagochtend beginnen we met koken. Aan het einde van de middag komt een aantal mensen de maaltijd ophalen en brengen 2 vrijwilligers het eten op de fiets rond bij de rest.”
Toen Fikki aan de slag ging bij Koken voor de Buurt, deed hij dat voor 40 mensen, 3 maanden later moest hij al 60 monden vullen. “Koken voor de Buurt brengt saamhorigheid met zich mee. Er wordt onderling veel over gepraat. Als ik buurtbewoners tegenkom op straat vertellen ze me dat ze lekker hebben gegeten en met de mensen die het eten komen halen, maak ik even een praatje. Eten verbindt, je leert het vanuit een ander oogpunt bekijken en leert nieuwe smaken kennen.”
“De buurtbewoners die een maaltijd krijgen, zijn multi-culti, we bouwen met dit initiatief bruggen tussen die culturen. Het budget is niet groot, maar we kunnen er elke week een gezonde maaltijd van maken. Het liefst doe ik het elke dag, maar dat laat het budget helaas niet toe.”
Koken voor de Buurt is ontstaan in en door de coronacrisis, maar als het aan Fikki ligt, is het een blijvertje. “Want ook na corona is bruggen bouwen in de buurt belangrijk. Eten speelt daarbij een grote rol en ik ben misschien geen kok, maar ik word steeds beter, haha.”

Over Versa Welzijn

Versa Welzijn is de spil in Hilversum wat betreft het welzijnswerk. Als brede welzijnsorganisatie zet Versa Welzijn zich in voor wijken waar bewoners zich met elkaar verbonden voelen. Er worden tal van activiteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen: kinderen en ouders, jongeren,  volwassenen, senioren en mantelzorgers. Het aanbod is zeer divers. Van opvoedondersteuning tot gespreksgroepen voor mantelzorgers en van computercursussen voor senioren tot activiteiten voor het krijgen of behouden van een gezonde leefstijl via een beweegcoach. Versa Welzijn is in diverse wijkcentra aanwezig voor gezellige activiteiten of gewoon een praatje.

Het inhoud geven aan het algemeen maatschappelijk werk is ook een belangrijke taak van Versa Welzijn. Iedereen die ergens mee zit, volwassen, kinderen, jongeren, kan laagdrempelig aankloppen met een hulpvraag. Een sociaal/maatschappelijk werker bespreekt hoe iemand het beste geholpen kan worden met uiteenlopende problemen, bijvoorbeeld met relaties, financiën, gezondheid of werk.

Het stimuleren en promoten van vrijwilligerswerk is ook een activiteit van Versa Welzijn. Vrijwilligerscentrale Hilversum beschikt over een uitgebreide vacaturebank, helpt geïnteresseerden vrijwilligerswerk te vinden dat bij hen past en geeft informatie en advies. De vrijwilligerscentrale ondersteunt vrijwilligers én maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers samenwerken. Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van Eugene Fikki, kok bij het vrijwilligersproject Koken voor de Buurt.
Versa Welzijn