Pas verhuisd naar Hilversum

Daan en Anne-Fleur

Daan (34) en Anne-Fleur (31) van Esveld wonen sinds september 2020 in de Hilversumse Hazenstraat, in een fraai verbouwde sfeervolle jaren dertigwoning. Ze werken respectievelijk in Leusden en Utrecht.

Waarom Hilversum?

“Het was een langgekoesterde wens om niet meer met het OV te hoeven… We komen uit een Amsterdamse huurwoning en dan kun je voor 300 euro maand wel een parkeerplaats gaan huren, maar dat wordt dan een dure hobby en we wilden een volgende stap maken. We hebben ook gekeken in onder andere Bussum en Naarden, maar Hilversum trok het meest door de centrale ligging en het lommerrijke. Het heeft net even wat meer body dan de dorpen in de buurt. En we houden beiden van de jaren dertigstijl, dus dit huis paste perfect.”

Wat verrast jullie tot nu toe het meest?

“We vinden iedereen hier zo vriendelijk. Het contact is veel warmer en gezelliger dan in Amsterdam.”

Hebben jullie al een favoriete hotspot?

“Dat is nog lastig te zeggen gezien de coronaperikelen, maar vooral de slager om de hoek (Chateau Briand aan de Vossenstraat, red.) is tot nu toe populair bij ons, haha. Sowieso vinden we boodschappen doen in Kerkelanden heel prettig, met onder andere een goede poelier en visboer.”

Missen jullie wat in Hilversum?

“Nee, niet echt. Of misschien wat meer boetiekjes en kleine middenstand in het centrum, in plaats van de bekende grote ketens. Dat hadden we wat meer verwacht in Hilversum en het zou leuk zijn als dat er nog bij komt.”

Luke

Luke Mccagh is eigenaar en chef van Sublime Asian Deli in de Heigalerij aan de Hilversumse Van Hogendorplaan. De geboren Australiër (Perth) opende zijn geheel vernieuwde afhaal- en cateringbedrijf met Aziatische specialiteiten in september 2020.

Waarom Hilversum?

“Ik had eerst een keuken in Haarlem, waar ik een foodtruck en catering mee deed, maar omdat we op een gegeven moment drie dagen per week zaken deden met het hoofdkantoor van Nike in Hilversum, ben ik hier eens gaan rondkijken. Uiteindelijk ben ik in dit kleine winkelcentrum terechtgekomen, echt een perfecte plek voor mijn toko en cateringbedrijf.”

Wat verrast jou tot nu toe het meest?

“Het gemeenschapsgevoel is erg sterk, de mensen zijn vriendelijk en geven om elkaar. Ik krijg ook heel positieve feedback; ze kennen mijn naam en ik weet dat ze niet van koriander houden, haha. Ik heb acht jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt en je merkt het verschil. Hilversum heeft een stads- én een dorpsgevoel.”

Heb je al een favoriete hotspot?

“Met corona is dat nog tricky, maar het centrum heeft een charmante uitstraling. En in de Heigalerij – overigens het oudste winkelcentrum van Nederland naar Frans voorbeeld, heb ik me laten vertellen – voel ik me helemaal thuis, al woon ik met mijn partner in IJburg.”

Mis je wat in Hilversum?

“Wat ik om me heen hoor, is dat er qua eetgelegenheden wel wat meer variëteit mag zijn. Maar volgens mij komen nu snel allerlei nieuwe concepten op. Ik doe zelf ook iets wat mensen nog niet kenden. Nu ik in de buurt al aardig bekend ben, wil ik me ook breder in Hilversum profileren via bezorging aan huis.”

Danny

Danny Wouters (35) woont sinds maart 2020 in een appartementen-complex op Anna’s Hoeve, aan de Minckelersstraat in Hilversum, samen met zijn man Myron en hond Cooper.

Waarom Hilversum?

“Voornamelijk omdat mijn schoon-familie hier vandaan komt. Mijn partner werkt bij KLM en ik was daar ook aangenomen, dus viel onze keuze op een mooi appartementencomplex aan de rand van Hilversum, middenin de natuur. Voor de hond is dat natuurlijk geweldig en binnen no time ben je op Schiphol; de perfecte plek dus. Door corona ging mijn baan bij KLM uiteindelijk niet door, maar ik ben inmiddels gestart als buschauffeur!”

Wat verrast jou tot nu toe het meest?

“Tja, dat is lastig te zeggen,want er gebeurt de laatste maanden niet zo heel veel (lacht). Mijn wederhelft komt uit Hilversum, hij heeft er zijn hele leven gewoond tot hij een paar jaar geleden bij mij in Tilburg kwam wonen, maar persoonlijk ben ik positief verrast door het vele water in de buurt.”

Heb je al een favoriete hotspot?

“Mout en het marktterrein vinden we heel erg leuk, daar zijn we vaak te vinden.”

Mis je wat in Hilversum?

“Evenementen, maar dat geldt nu overal. Ik kom dus uit Tilburg en misschien omdat het een studentenstad is, is of was daar elk weekend wel iets te doen.

Jocelyn en Phil

Jocelyn Dröge (36) en Phil Robishaud (44) werken beiden in Amsterdam, maar wonen sinds de zomer van 2020 in de Radiostraat in Hilversum Oost met hun zoontjes Bowie (1) en Rowan (3).

Waarom Hilversum?

“We wilden graag een ruim huis om met onze twee kindjes in te wonen, idealiter met achtertuin. Verhuizen naar een buitenwijk van Amsterdam was ook een optie, maar Hilversum is ook dichtbij, met een fijn centrum en gunstigere huizenprijzen. Dus wonen we nu in de mooiste straat van Hilversum met een echt buurtgevoel!”

Wat verrast jullie tot nu toe het meest?

“Google Maps vertelde ons al dat er veel natuur in de buurt was, maar toen we de eerste keer gingen wandelen, waren we echt heel verbaasd dat we binnen zeven minuten op de hei stonden. En het is fantastisch dat je ook al je boodschappen op loopafstand kunt doen.”

Hebben jullie al een favoriete hotspot?

“Dankzij corona en twee kinderen is dat de Radiostraat-speeltuin. Klein, maar verrassend fijn!”

Missen jullie wat in Hilversum?

“Het Vondelpark was een heel erg geliefde plek van ons en dat je op de fiets naar allerlei culturele plekken kunt, is wel cool. Maar hier heb je weer andere dingen. We zijn eigenlijk alleen maar positief over Hilversum.”

Sjoerd en Petra

Sjoerd (51) en Petra Harte (46) komen uit Maartensdijk, werken in Groenekan en Maarssen, maar wonen sinds kort in de 1e Nieuwstraat in Hilversum, samen met dochter Jade (19) en zoon Senna (13).

Waarom Hilversum?

“Voornamelijk voor onze kinderen, hun sociale leven speelt zich helemaal in Hilversum af. Senna voetbalt al een paar jaar bij Victoria en Jade heeft daar ook gespeeld. Haar vrienden wonen in Hilversum en Senna zit er op school, dus het is leuk voor hem dat hij nu zelf naar voetbal kan fietsen en uit school kan afspreken. Het is in Hilversum allemaal wat levendiger dan in Maartensdijk. Daar zijn we aan toe met het gezin. Nu de kinderen wat ouder zijn, vinden wij het ook leuk om even naar het centrum te kunnen lopen en een terrasje te pakken.”

Wat verrast jullie tot nu toe het meest?

“Dat alles zo lekker dichtbij is. We gaan nu ook wat eerder samen naar de bioscoop. En we hebben thuisbezorgen ontdekt. Dat had je in Maartensdijk niet, haha.”

Hebben jullie al een favoriete hotspot?

“Mout en Meddens.”

Missen jullie wat in Hilversum?

“Tot nu toe is alles een verrijking voor ons. Het enige nadeel is dat je rondom het centrum overal betaald parkeren hebt. Maar daardoor pak je ook weer sneller de fiets.”

Koen en Mirjam

Koen (34) en Mirjam (35) Helder zijn sinds september 2020 eigenaar van een woning aan de Van Kretschmar van Veenlaan. Na een maand flink klussen gingen zij met zoontje Jip (1) over van Amsterdam naar Hilversum.

Waarom Hilversum?

“Wij werken allebei in Hilversum en waren het reizen vanuit Amsterdam - inclusief bijbehorende files - wel zat. Het hele Gooi behoorde tot de mogelijkheden, maar in vergelijking met de omringende dorpen is Hilversum nog enigszins betaalbaar. Bovendien heeft het veel: winkels, restaurants, cafés en natuur. Een mooie mix die ons geweldig aanspreekt.”

Wat verrast jullie tot nu toe het meest?

“Hilversum is prachtig in de herfst. De grote verzameling aan bomen gaat geleidelijk van groen naar geel, oranje en rood. Daarnaast ligt de Hilversumse hei echt binnen handbereik en is dat een prachtig decor voor een rondje hardlopen of wandeling in het weekend. Ook fijn: hier groet men elkaar gewoon op straat.”

Hebben jullie al een favoriete hotspot?

“We hadden tegen deze tijd graag wat meer restaurants en cafés willen ontdekken, maar helaas gooit corona roet in het eten. Wel gaan we zaterdag graag naar de markt - dat is echt zo’n ritueel geworden - en is ons zoontje Jip dol op kinderboerderij De Hertenkamp.”

Missen jullie wat in Hilversum?

Tegenwoordig kunnen we heerlijk op de fiets naar werk, maar in het verleden was de infrastructuur wel een doorn in het oog. De mate waarin Hilversum vastloopt aan het begin en einde van de werkdag, is best zorgwekkend.”