Gooise natuur verdient optimale bescherming

Hilversum is omringd door prachtige natuur. Heidevelden, zandverstuivingen, bossen en akkers om eindeloos in te wandelen, te fietsen of te paard te ontdekken. Die omgeving ontstaat niet vanzelf: diverse partijen zorgen ervoor dat het unieke Gooise landschap behouden blijft. “Kwetsbare natuur moet je beschermen en dat doen wij met grote inzet en enthousiasme”, zegt Karin Kos, directeur van het Goois Natuurreservaat (GNR).

Net als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zorgt het GNR ervoor dat de natuur in onze omgeving zo goed mogelijk in stand blijft.
Natuurmonumenten beheert het gebied bij ’s-Graveland, dat grenst aan Hilversum. Vanuit Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek wandel je zo het bos in of kun je een fietstocht ondernemen richting Naardermeer, de Vechtplassen of de nabijgelegen forten. Voor kinderen is daar ook van alles te doen: speelnatuur, speurtochten of als locatie voor partijtjes. Staatsbosbeheer heeft 20 natuur- en recreatiegebieden in de Vechtstreek onder zijn hoede. Bekend is onder andere de Hoge Vuursche, waar je prachtig kan wandelen en fietsen.

Lustoord

Het Goois Natuurreservaat kent een lange historie en vindt zijn oorsprong feitelijk al eind 19e eeuw, toen het Gooi door welgestelde mensen steeds meer werd beschouwd als woon- en lustoord. Trein en tram zorgden ervoor dat mensen uit de steden makkelijk naar het Gooi konden reizen. Om de natuur te beschermen en te voorkomen dat die zou worden volgebouwd met woningen, sloot erfgooiersorganisatie Stad en Lande van Gooiland in de jaren ‘30 een verkoopovereenkomst met het toen net opgerichte Goois Natuurreservaat. Met als gevolg dat grote delen van de Gooise heidevelden en jonge bossen ‘ten eeuwigen dage’ beschermde natuurgebieden zijn.
“Amsterdam wilde in de jaren ‘30 een tuinstad bouwen in het natuurgebied. Dat is gelukkig voorkomen”, weet Karin Kos. “Ik ben zelf dochter van een erfgooier. Daarom voel ik mij zo betrokken bij het belang van het gebied. Ik ben geboren in Hilversum en zette mijn eerste stapjes op de Hilversumse heide.”

“Ik heb een studie biologie gevolgd en werkte voor de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN in Zambia, Malawi en Madagascar. Maar toen eind 2018 de functie directeur-rentmeester bij het Goois Natuurreservaat beschikbaar kwam, wilde ik daar dolgraag aan de slag. Het groen is hier uniek. Delen zijn ontstaan uit een stuwwal in de ijstijd. Iedereen is hier van harte welkom om de prachtige gebieden te verkennen en te genieten van de bijzondere natuur. Op de website gnr.nl is goed te zien waar de natuurgebieden rond Hilversum liggen en er zijn verschillende wandel- en fietskaarten. Ook paardrijden kan prima in een aantal gebieden.”

Klimaatverandering

“Kwetsbare natuur moet je beschermen en dat doen wij met grote inzet en enthousiasme”, vat Kos de missie van GNR kernachtig samen. En dat is nodig ook, want “we merken in Nederland de invloed van de klimaatverandering. Onze natuurgebieden vormen nu het leefgebied van honderden soorten planten en dieren. Uniek én bijzonder waardevol in de dichtbevolkte randstad, waar natuur en open ruimte steeds onder druk staan.”
De waardevolle kenmerken van landschap, natuur en cultureel erfgoed vormen een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de mens. Het behoud van deze waarden vinden GNR, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer daarom van groot belang voor de bezoekers en bewoners van het Gooi, voor nu en later.
Gooise natuur verdient optimale bescherming

Mirjam de Hiep, boswachter Goois Natuurreservaat

Zelf op pad?

Corversbos

Maak eens een lange boswandeling door het Corversbos bij Hilversum. Vergeet daarbij niet omhoog te kijken. Hoog in de lucht jaagt de buizerd, havik en bosuil. In de zomer is het natuurgebied bijzonder mooi: wuivende goudgele graanakkers steken fraai af tegen het donkere bos.
Het Corversbos hoorde ooit bij landgoed Gooilust. Enkele statige beukenlanen herinneren hier nog aan. In 1944 werd het oude bos grotendeels kaal gekapt. Na de Tweede Wereldoorlog is het opnieuw aangeplant, vooral met naaldbomen. Tegenwoordig vormt Natuurmonumenten het bos geleidelijk om tot loofbos.

Corversbos

Voetstappenpad

Rondom Hilversum loopt het 25 kilometer lange Voetstappenpad door bos en hei. Het Voetstappenpad is te herkennen aan de betonnen paaltjes langs de route met een voetafdruk. Het boekje Voetstappenpad geeft een toelichting op het landschap onderweg.

Wandelroutes

In het Goois Natuurreservaat zijn 13 wandelroutes uitgezet en gemarkeerd met paaltjes. Ze variëren in lengte van 2 tot 8 kilometer. Ze zijn te vinden, inclusief beschrijving van de route en bezienswaardigheden onderweg, in het boekje Goylant te voet - 13 Wandelingen in het Goois Natuurreservaat.

Activiteiten voor kinderen

Speciaal voor kinderen van 4 t/m 6 jaar zijn 2 avontuurlijke ontdekkingstochten door de natuur gemaakt. Lineke Lam en Martin Mol nemen de kinderen mee door de Schaapskooi en het Spanderswoud. Elke route heeft zijn eigen ‘Doe Pakketje’. Met het pakketje kunnen de kinderen tekenen, verzamelen en onderzoeken in het veld en na afloop thuis.
Kinderen van 4 t/m 14 jaar zijn van harte welkom in Speelbos ’t Laer. Een uitdagende natuurspeel-plek in het bos zonder toestellen, maar met bladeren, water, zand, takken en alles wat de natuur nog meer te bieden heeft als speelmateriaal. Er is een picknickbank voor ouders en een toilet.

Activiteiten voor kinderen

Staatsbosbeheer Natuurmonumenten Goois Natuurreservaat

Terug naar inhoudsopgave