Herdenken op 4, en 7 mei

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Elk jaar herdenken wij oorlogsslachtoffers en vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Op 7 mei staan wij stil bij de daadwerkelijke bevrijding van Hilversum door de geallieerden “de Polar Bears”.

Herdenkingsbijeenkomst terugkijken via livestream op YouTube De herdenking werd ook live uitgezonden via de lokale televisiezender NH Gooi ( KPN 1379, Ziggo 36 of 40)

Toespraak burgemeester Pieter Broertjes en Bill Minco lezing

Vrijdag  7 mei

11.00 uur Herdenking Polar Bears (besloten)

Namens het college staan wethouder Annette Wolthers en wethouder Arno Scheepers op deze dag stil bij de daadwerkelijke bevrijding van Hilversum op 7 mei door de geallieerden “de Polar Bears”. Kort na de bevrijding zijn er 16 Polar Bears omgekomen. Zij zijn allen begraven op de Noorderbegraafplaats. Bloemlegging bij de 16 graven.

Op 7 mei 1945 trokken verschillende eenheden van de Polar Bear Divisie als bevrijders Hilversum binnen. Ze werden daar door een uitgelaten menigte onthaald. Dagenlang was het feest in de Omroepstad. Maar 5 dagen later was die feeststemming omgeslagen in verdriet en rouw. In een plechtige stoet werden de lichamen van 13 Polar Bears van de Geraniumschool naar de Noorderbegraafplaats gebracht. Begeleid door duizenden rouwende Hilversummers. Het waren de resten van jonge mannen, onze bevrijders, die nog steeds in een stille hoek van de Noorderbegraafplaats rusten. Zij hadden 10 mei 1946 de taak Duitse troepen te ontwapenen.

Achtergrond Polar Bear

Hoe het in Soest uiteindelijk vreselijk misging leest u in het artikel van Pieter Hoogeraad