Indië-herdenking

Ieder jaar op 15 augustus staan wij stil bij de Japanse capitulatie en de bevrijding van Nederlands Indië.

Beeld Verdriet Geborgenheid Hoop kleinOp 15 augustus 2021 is bij het Indisch monument op de Noorderbegraafplaats in Hilversum stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap-periode.

Al sinds jaar en dag is 4 mei de datum waarop wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken – op 5 mei vieren wij de bevrijding. Maar op 5 mei was de oorlog niet afgelopen. In het voormalig Nederlands-Indië ging de strijd in alle hevigheid verder en pas op 15 augustus capituleerde Japan. De slachtoffers van de Japanse bezetting en van de daaropvolgende Bersiap-periode worden nationaal op 15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag en sinds jaren ook regionaal in Hilversum

Het was een openbare regionale herdenking voor de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren.

Sprekers

  • Nanning Mol: burgemeester van Laren, namens de regio-gemeenten
  • Charlotte de Raad: stadsdichter met een voor deze herdenking gemaakt gedicht. Zij zal ook haar achtergrondverhaal vertellen.
  • Cindy Smit

Muziek

De herdenking werd muzikaal omlijst door muziekgroep Family and Friends en Muziekgezelschap Excelsior.

Beeldopnames

Van de herdenking zijn beeldopnames gemaakt. Deze zijn te zien op het YouTube kanaal van Gooi TV en op de website van het comité, www.hnigooienvechtstreek.com