De cultuurhistorische collectie van Hilversum

Elke maand lichten we een typisch Hilversums of Goois voorwerp uit het depot.

Gemeente Hilversum bezit een grote cultuurhistorische collectie, van Hilversum en het Gooi. In deze collectie vind je kasten, schilderijen, weefgetouwen en nog veel meer moois. Alles wat de geschiedenis van de Hilversum en het Gooi kan vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat er een levendige tapijtindustrie was in Hilversum? Of dat Hilversum in 1850 (nog voor Mondriaan naar Laren kwam!) een ‘Hilversumse School’ kende, waarin kunstenaars zoals Jan van Ravenswaay, James de Rijk en Pieter Jan Guise romantische schilderijtjes en tekeningen maakte?

Deze collectie was vroeger te zien in het Goois Museum en Museum Hilversum. Nu zijn we op zoek naar andere manieren om de collectie te tonen. Een klein deel, zoals het Dudok meubilair en de schilderijen van de voormalig burgemeesters, is te zien in het Raadhuis. Daarnaast lenen we regelmatig voorwerpen uit of stellen we beeldmateriaal beschikbaar voor publicatie. Alles wat niet te zien is bewaren we zorgvuldig in depots.

Elke maand lichten we een typisch Hilversums of Goois voorwerp uit het depot en vertelt Ed van Mensch van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk het verhaal achter het voorwerp. Het verhaal van mei gaat over de bevrijdingsfeesten in 1945.

Mocht u meer willen weten over deze collectie, dan kunt u contact opnemen met cultuur@hilversum.nl.


Depot 1     Depot 4   Depot 5

Benieuwd naar meer verhalen?