Monumentenroute

Fiets of bewandel de monumentenroute en scan op 39 monumenten een QR-code voor leuke verhalen.

Hilversum is een stad van jonge monumenten. De meeste monumenten dateren uit de periode 1850-1940. In het centrum en in het buitengebied staan nog enkele oudere gebouwen. Dit zijn voornamelijk boerderijen uit de periode dat Hilversum nog een agrarisch dorp was.
De aanleg van het spoor en de bouw van het station in 1874 gaf een grote impuls aan de groei van Hilversum. Veel gebouwen die toen zijn gebouwd, zijn nu monument geworden. Maar ook de periode van de verstedelijking in de eerste helft van de 20ste eeuw heeft veel monumenten opgeleverd. Er zijn drie typen beschermde monumenten: rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Gemeentelijke monumenten zijn te herkennen aan het blauw-gele monumentenschildje.

Hilversum kent op dit moment ongeveer duizend geregistreerde monumenten: 250 rijksmonumenten, 800 gemeentelijk monumenten en een enkel provinciaal monument. Een monument kan een individueel pand zijn of uit een complex van panden bestaan. Ook zijn er drie wijken aangewezen als beschermd stadsgezicht:

  • Noordwestelijk Villagebied
  • Tuindorp Zuid met Plan Zuid
  • Tuinwijk Oost

QR-code

Op 39 jonge monumenten is een QR-code geplaatst. Door deze code te scannen met uw smartphone komt u op de website Oneindig Noord Holland met routes, verhalen, foto’s en filmpjes die te maken hebben met het pand. 

Meer informatie