Wybertjes uit Hilversum

Tot de landelijk bekende fabrieken die in de vorige eeuw in Hilversum stonden behoort zeker de Wybertjesfabriek van GABA.

Het ruitvormige dropje, het Wybertje, verscheen in 1846. Een Zwitserse arts Emanuel Wybert (1807-1884) maakte dit dropje volgens eigen recept bestaande uit vooral suiker en zoethout (succus liquinitiae). De keelpastilles waren aanvankelijk bedoeld als middel tegen griep en verkoudheid. In 1906 verrees de eerste fabriek in Duitsland.  Voor de productie in Nederland werd in 1918 een nieuwe fabriek opgericht en wel in Hilversum. Antonius Klene startte een fabriekje aan de Hoge Larenseweg 42. Antonius vormde samen met zijn broer Bernard de firma Klene & Co. Zij waren ras ondernemers en opende in 1899 een drukkerij aan de Hoge Larenseweg, waren ook uitgevers en hadden een internationale handel in machines. De Gooi- en Eemlander zou tot 1996 in eigendom blijven van de familie Klene.

De fabriek van GABA verhuisde naar een groter fabriekspand aan de Larenseweg 123-125. Vandaar groeide het Zwitserse farmaceutische bedrijf en produceerde zij tandpasta (Elmex en Aronal), mondwater, medische preparaten en cosmetica. Maar de meeste bekend werd het Wybertje. In de kenmerkende blauwe doosjes kreeg dit product een nationale faam. Doosje wybertjes

In de Collectie Hilversum zijn verschillende verpakkingsdoosjes voor de Wybertjes bewaard gebleven.

Het Wybertje werd zo bekend dat de vorm de informele aanduiding is voor een ruitvormig typografisch teken. Het bedrijf GABA verhuisde in 1981, na 63 Hilversumse jaren, naar Almere. In 1999 nam de snoepfabrikant Van Melle de productie van de ruitvormige keelpastilles over van het Zwitserse GABA International.

Het magazijn van de Wybertjesfabriek aan de Larenseweg gebouwd met glas in stalen kozijnen vormt een fraaie herinnering van een van de verdwenen ‘historische’ fabrieken in Hilversum.

Ed van Mensch | Hilversumse Historische Kring Albertus Perk