Melk voor een penning

Melkmuntje

In de jaren twintig van de vorige eeuw was het volop crisis. Ook in Hilversum trof men veel werkeloosheid en armoede. Het gevaar was dat het geld opging aan drank voordat er nuttige etenswaren van konden worden gekocht. Om te voorkomen dat er onvoldoende melk werd genuttigd kwamen er tegoedmunten in omloop. Deze munt van de Hilversumsche Melkinrichting van G. Huis in ’t Veld was goed voor één liter of één fles melk. Heel toepasselijk stond op de andere zijde van de penning een koe die door een melkmeisje werd gemolken. Melk en melkproducten waren in verhouding duur. Eén liter volle melk kostte in 1919  20 cent per liter.

Deze munt uit de Collectie Hilversum is van messing en heeft een diameter van ca. 3 cm. Melkmuntje 1

De firma van G. Huis in ’t Veld was gevestigd op de hoek Herenstraat Groest. Aan de zijde van de Herenstraat is nu de witte gevel te zien van het voormalige kantoor, fabriek, melkwinkel en laboratorium. Vaag is op de blauwe tegels in de gevel nu nog de naam van het bedrijf te lezen. De oprichting van de Hilversumsche Melkinrichting geschiedde in 1878 door de melkverkoper M.J. Roeper. G. Huis in ’t Veld nam deze zaak over en verplaatste het bedrijf in 1886 naar de Groest. Op de hoek met de Herenstraat kwam een ‘Salon voor melk, bier, koffij en chocolade’. Achter het hoekpand verrees aan de Herenstraat in 1903-1904 de uitbreiding, naar een ontwerp van de architect J.H. Slot. Het werd een bedrijfspand van witte bakstenen met jugendstil-details. In 1914 verrees aan de linkerzijde nog een uitbreiding.

Op 8 september 1941 ging de Hilversumsche Melkinrichting op in de Gooise Melk Centrale.

In Hilversum hebben vele melkinrichtingen en/of zuivelfabrieken bestaan.  Zeker meer dan 15 bedrijven. Uiteindelijk kwamen deze bedrijven samen in de Campina Melkunie met de melkfabriek aan de Larenseweg. Ook deze fabriek moest in 2005 sluiten maar gelukkig bleef het gebouw behouden en kreeg het een nieuwe invulling.    

Melkmuntje 2

Ed van Mensch | Historische Kring Albertus Perk