Cultuurhistorische collectie

De gemeente Hilversum heeft een depot vol met bijzondere voorwerpen met mooie verhalen. Regelmatig halen wij een oud voorwerp tevoorschijn en vertellen het verhaal achter dit typische Hilversumse of Gooise voorwerp. Lees hier meer over de collectie.

Gemeente Hilversum bezit een grote cultuurhistorische collectie, van Hilversum en het Gooi. In deze collectie vind je kasten, schilderijen, weefgetouwen en nog veel meer moois. Alles wat de geschiedenis van de Hilversum en het Gooi kan vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat er een levendige tapijtindustrie was in Hilversum? Of dat Hilversum in 1850 (nog voor Mondriaan naar Laren kwam!) een ‘Hilversumse School’ kende, waarin kunstenaars zoals Jan van Ravenswaay, James de Rijk en Pieter Jan Guise romantische schilderijtjes en tekeningen maakten?

Deze collectie was vroeger te zien in het Goois Museum en Museum Hilversum. Nu zijn we op zoek naar andere manieren om de collectie te tonen. Een klein deel, zoals het Dudok meubilair en de schilderijen van de voormalig burgemeesters, is te zien in het Raadhuis. Daarnaast lenen we regelmatig voorwerpen uit of stellen
we beeldmateriaal beschikbaar voor publicatie. Alles wat niet te zien is bewaren we zorgvuldig in depots.

Hilversum Ontkiemt, hoe het dorp een stad werd

Vanaf 1850 verandert het dan nog kleine dorp Hilversum, door het doortrekken van de Vaart, de komst van verharde staatwegen en natuurlijk het station (1874) wordt Hilversum beter bereikbaar; toeristen melden zich, de industrie groeit, de populatie groeit ook de arbeiders omstandigheden veranderen door onder andere de sociale woningbouw en er ontstaan villawijken voor de rijke amsterdammers die de stad ontvluchten.

Benieuwd naar de geschiedenis van Hilversum en de voorwerpen uit de cultuurhistorische collectie? Kom dan naar de tentoonstelling “Hilversum Ontkiemt” op de 1e verdieping van Tante Jans (Schapenkamp 2). Hierin belichten we de verandering en exposieve groei van Hilversum vanaf 1850.
Op de 1e verdieping zal ook de expositie “Retour Hilversum: gebouwd, gesloopt, herbouwd?” over het Verkeershuisje van het Dudok Architectuurcentrum te zien zijn.
De tentoonstelling is (onder voorbehoud) vanaf 29 mei 2021 op zaterdag en zondag tussen 12 en 4 uur te bezoeken, reserveer via Dudok Architectuur Centrum.

Hilversum ontkiemd

Wij zijn nog opzoek naar vrijwilligers

Wilt u als gastvrouw/heer een bijdrage leveren aan de tentoonstelling? Neem dan contact op via cultuur@hilversum.nl of via info@dudokarchitectuurcentrum.nl

Mocht u meer willen weten over deze collectie, dan kunt u contact opnemen met cultuur@hilversum.nl.


Depot 1     Depot 4   Depot 5

Benieuwd naar meer verhalen?