Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Natuur in de buurt

Hilversum wordt een thuis voor meer soorten planten en dieren. Hier leest u hoe de gemeente zorgt voor de natuur en wat u zelf kunt doen.

 • Natuur in mijn buurt

  U kunt de planten en dieren een handje helpen door uw tuin natuurvriendelijker te maken of samen met uw buurt de openbare ruimte te vergroenen.

 • Actie Bladslag

  Niet al het blad hoeft uit de tuin. Het laten liggen van blad in de tuin is goed voor dieren, insecten en bodemkwaliteit. In het najaar halen wij het blad van de straten en fietspaden. U kunt dan ook uw eigen blad aan de weg leggen (niet op het fietspad).

 • Eikenprocessierups

  De gemeente bestrijdt de Eikenprocessierups door natuurlijke vijanden (insecten, vogels, vleermuizen) te stimuleren en de nesten weg te zuigen. Hilversummers kunnen daarbij helpen door balkons en tuinen natuurvriendelijk te maken. Hier kunt u een nest in de openbare ruimte van Hilversum aanmelden zodat wij deze kunnen laten verwijderen.

 • Maaibeheer

  In Hilversum worden gazons, bermen, ruigtes (grond met hoge, kruidachtige planten) en kruidenrijke grasvelden gemaaid. Momenteel kijken we op verschillende plekken hoe we met minder vaak maaien voor meer biodiversiteit kunnen zorgen.

 • Natuur en biodiversiteit in Hilversum

  25 mei 2021

  We moeten de komende jaren de biodiversiteit vergroten. Dit is een opdracht voor zowel de gemeente Hilversum als haar inwoners. De gemeente doet verschillende dingen om de natuur in de buurt en de biodiversiteit te verbeteren.

 • Dieren in mijn buurt

  De stad is het leefgebied van de mens, toch? Nou, niets is minder waar. In de stad leven ook talloze dieren. Ook beschermde diersoorten! Ze zijn te vinden in tuinen, op balkons, rondom woningen, in het groen op straat en in openbare gebouwen. Al die dieren kunnen best wat hulp gebruiken. Met een groene tuin, een balkon met planten of een begroeide gevel zijn de meeste kleine dieren en vogels al blij. Daarom ontwikkelde de gemeente Hilversum de flyer “Welke dieren komen er voor rondom mijn huis?”

 • Natuurinclusief bouwen

  Een gebouw biedt niet alleen onderdak aan mensen, maar kan ook de verblijfplaats zijn van dieren zoals mussen, gierzwaluwen of vleermuizen.