Regen opvangen in gratis infiltratiekrat

Door extreme regenbuien is er vaker wateroverlast. De gemeente vraagt inwoners en bedrijven met genoeg buitenruimte om het regenwater in eigen tuin te laten weglopen (infiltreren).

Wat is een infiltratiekrat?

Gemeente Hilversum wil overlast door regenwater zoveel mogelijk voorkomen. Hiervoor kunnen infiltratiekratten worden gebruikt. Deze kratten worden onder de grond aangesloten op de regenpijp. Regen komt dan via de regenpijp in de kratten terecht, waar het tijdelijk wordt opgeslagen. Via die kratten zakt het regenwater langzaam in de bodem weg, om uiteindelijk bij het grondwater te komen.

Het is een kunststof krat met een afmeting van 0,5 x 0,4 x 1 meter. Om de krat zit doek dat water doorlaat. Boven de grond neemt een infiltratiekrat geen ruimte in. Het is mogelijk meerdere kratten in de tuin in te graven. Op de foto hieronder ziet u 2 infiltratiekratten.

2 infiltratiekratten naast elkaar. Foto door Brakenhoff

Voordelen

  • Regen van uw dak stroomt niet weg in het riool, zodat er in het riool meer ruimte is om regenwater van de straat af te voeren. Dit vermindert de wateroverlast.
  • Water vanuit de krat zakt langzaam in de bodem. Hierdoor is er voor langere tijd genoeg grondwater. Dit is in droge periodes goed voor bomen en planten.
  • Een infiltratiekrat neemt boven de grond geen ruimte in.

Bestellen

Gratis infiltratiekratten zijn te bestellen door een mailtje te sturen naar riool@hilversum.nl. Per woning of gebouw zijn maximaal 4 kratten beschikbaar. De gemeente kan de gratis infiltratiekratten leveren zolang er genoeg voorraad is.
Door de grote belangstelling en problemen met levering kan het langer duren voordat u de infiltratiekratten thuis bezorgd krijgt.

Meer informatie en veel gestelde vragen

Is mijn tuin geschikt?

U moet genoeg ruimte hebben rond uw huis of pand en het grondwater moet dieper zitten dan 1 meter. Dat is op de meeste plekken in Hilversum het geval. Alleen in de Hilversumse Meent en Kerkelanden zit het grondwater hoger. Daar is het beter om het regenwater rechtstreeks de grond in te laten lopen. Om te weten of uw tuin geschikt is, kunt u de emmertest doen. Die werkt als volgt:

  • Graaf op verschillende plekken in de tuin een gat van 30 centimeter diep.
  • Giet een emmer water in de gaten.
  • Als het water binnen 15 minuten wegloopt, zakt het regenwater goed de bodem. Dat betekent dat uw tuin geschikt is voor infiltratiekratten. Is het water na een uur nog niet volledig weggezakt? Dan is de grond niet zo geschikt voor een infiltratiekrat.

Hoeveel infiltratiekratten heb ik nodig?

Per 50 vierkante meter dakoppervlak zijn 3 of 4 kratten nodig.

Heb ik een zakput?

Het kan zijn dat u al een zogenoemde zakput (ook wel zinkput of stapelput) in uw tuin heeft waar de regenpijp op aangesloten zit of heeft gezeten. Op de bouwtekening van uw woning kan zo’n put te zien zijn. Veel bouwtekeningen zijn te vinden op de website van Gooi en Vecht Historisch. Heeft u inderdaad zo’n put en is deze niet meer in gebruik? Dan kunt u er voor kiezen om deze weer te gaan gebruiken. Dan is een infiltratiekrat niet nodig.  

Moet ik betalen voor het plaatsen van infiltratiekratten?

Gemeente Hilversum levert de infiltratiekratten gratis. Koppelstukken die de regenpijp met de krat verbinden, moet u zelf kopen. Ook het aanleggen van de kratten betaalt u zelf. Een gespecialiseerd bedrijf kan u helpen bij de aanleg. De kosten hangen erg af van hoe uw tuin eruitziet. Gaat u iets aan uw tuin veranderen? Dan is dat een goed moment om meteen de infiltratiekrat te laten ingraven.

Hoe plaats ik een infiltratiekrat?

U plaatst de kratten zelf. Infiltratiekratten zijn op elk moment in de tuin in te graven. Op YouTube zijn veel video’s te vinden waarin wordt uitgelegd hoe infiltratiekratten aanleggen in zijn werk gaat. Zoek daarvoor op ‘aanleggen infiltratiekratten’. Op de foto hieronder ziet u een infiltratiekrat ingegraven in de grond en aangesloten op de regenpijp.

Infiltratiekrat in de grond en aangesloten op regenpijp. Foto: Brakenhoff

Hoe moet ik een infiltratiekrat onderhouden?

Het is belangrijk om een infiltratiekrat goed te laten aanleggen. In dat geval kan een infiltratiekrat ongeveer 50 jaar meegaan. Het is aan te raden om een bladvanger in de regenpijp te plaatsen. Dit voorkomt dat bladeren in de krat terechtkomen. Op de foto hieronder ziet u een bladvanger in een regenpijp. Om zand of andere deeltjes van het regenwater te scheiden, kunt u ook nog een zandvangput installeren.
 
Bladvanger in regenpijp. Foto: Brakenhoff

Wat doet de gemeente om wateroverlast te verminderen?

Hierover vertellen we meer op de pagina ‘Wateroverlast verminderen’. Of bekijk hieronder de vlog van wethouder Arno Scheepers over watermanagement.

Waar vind ik meer informatie?

Staat het antwoord dat u zoekt hier niet tussen? Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar riool@hilversum.nl.
Wilt u meer weten over het opvangen van regenwater? Op onderstaande websites kunt u dit vinden: