Pilot grote daken afkoppelen van het riool

Steeds vaker zorgt hevige regenval voor wateroverlast en schade aan gebouwen. Er is een pilot gestart om grote daken van het riool af te koppelen in Hilversum-Oost.

Regenwater niet meer in riool

Om wateroverlast en druk op het riool te verminderen, moeten maatregelen worden genomen. Eén van deze maatregelen is het afkoppelen van grote dakoppervlakken. Het regenwater van deze daken loopt dan niet meer het riool in, maar zakt langs het pand de bodem in, ook wel infiltreren genoemd. Hierdoor is het riool minder vol, waardoor er minder snel water op straat komt te staan.

110.000 m2 dakoppervlak in 10 jaar

De komende 10 jaar worden eigenaren van panden met een dakoppervlak groter dan 200 m2 actief door de gemeente benaderd voor het afkoppelen en infiltreren van regenwater van hun daken. Het gaat dan alleen om panden in het gebied met een gemengde riolering in Hilversum-Oost. In totaal gaat het om ongeveer 110.000 m2 aan dakoppervlak  (18% van het totale dakoppervlak in Hilversum).

Betalen maatregelen

De maatregelen worden door de gemeente betaald. Eigenaren van grote daken hoeven niet mee te betalen, alleen hun dak beschikbaar te stellen.

Hilversum-Oost

Intense regenbuien zorgen voor meer regenwater in een keer. Vooral in de gedeeltes van Hilversum waar een gemengde riolering ligt, zorgt dit ervoor dat water op straat blijft staan. Het riool kan niet al het hemelwater en het afvalwater tegelijk afvoeren bij zware regenbuien. Vooral in postcodegebied 1221 is dit een probleem en zorgt het water op straat voor schade aan gebouwen. Dat komt omdat in dit gebied gemengde riolering ligt en dit gebied het laagst ligt in de gemeente. Bij veel neerslag neemt de waterdruk in het riool toe, waardoor het hier in het laagste deel vanuit het riool op straat loopt.

Wijkcentrum De Geus

Bekijk de vlog van wethouder Arno Scheepers over het afkoppelen van het dakoppervlak van de Geus. Hij laat zien hoe dit wordt aangepakt en wat er precies gebeurt.