Zonnepanelen

Met zonnepanelen kunt u zelf duurzame energie opwekken. Check of uw dak geschikt is. Soms heeft u een vergunning nodig. Er zijn gemeentelijke duurzaamheidsleningen voor zonnepanelen.

Zonatlas

Alle daken van Nederland zijn onderzocht en per dak kunt u zelf zien hoeveel energie u kunt opwekken met de zon. Met uw postcode en huisnummer kunt u zelf bekijken hoeveel energie u kunt opwekken.

Vergunning

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is in het grootste gedeelte van Hilversum vergunningsvrij. Hieronder staan de uitzonderingen (monumenten en beschermde stadsgezichten). Controleer of u een vergunning nodig heeft via de vergunningcheck van het Omgevingsloket.

Monumenten

Voor het plaatsen zonnepanelen op een monument moet u altijd omgevingsvergunning aanvragen. Bekijk wat u moet meesturen bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Zie hier een voorbeeldtekening.   

Beschermde gezichten

Hilversum heeft 3 beschermde stadsgezichten (Noordwestelijk Villagebied, Oost en Zuid). Hier geldt dat het plaatsen van zonnepanelen en- collectoren alleen aan de achterkant vergunningsvrij is.

Let op: u moet zich altijd houden aan de spelregels van bouwen zonder vergunning. Bekijk de mogelijkheden bij omgevingsloket.nl. Gaat het om zonnepanelen aan de zijkant van de woning en/of bij een plat dak, dan is altijd een omgevingsvergunning nodig.

Bij de plaatsing van zonnepanelen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, moet u rekening houden met een aantal regels. De panelen moeten bijvoorbeeld netjes geordend op het dak liggen en het dak moet nog zichtbaar zijn. De aanbevelingen vindt u in: Tips over zonnepanelen en zonnecollectoren in beschermde gebieden Oost en Zuid (pdf, 14 kB).

Kosten

Wij rekenen geen kosten (leges) voor een omgevingsvergunning als u zonnepanelen aanvraagt.

Gemeentelijke duurzaamheidsleningen

Huiseigenaren in Hilversum kunnen een gunstige lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan hun woning. Denk aan isoleren, zonnepanelen of dubbel glas. Kijk voor meer informatie bij gemeentelijke duurzaamheidsleningen.

Deur aan deur verkoop

Er zijn verschillende bedrijven die deur aan deur bijvoorbeeld zonnepanelen verkopen. Zij bieden dit vaak aan met de duurzaamheidslening van de gemeente. Wij werken niet met hen samen! Als gemeente adviseren wij u om meerdere offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Laat u goed voorlichten en betaal pas nadat alles is geplaatst!         

Meer informatie