Laadpalen voor elektrische auto's

Heeft u een elektrische auto? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen.

Voorwaarden

Voorwaarden voor het aanvragen van een openbaar oplaadpunt in de buurt van uw woon- of werkadres:

  • U heeft een elektrische auto die minimaal 45 kilometer elektrisch kan rijden.
  • U kunt niet opladen op eigen terrein. Als u op eigen terrein (bijvoorbeeld oprit) kunt parkeren, kunt u zelf op eigen terrein een oplaadmogelijkheid maken. Hiervoor heeft u de gemeente niet nodig.
  • Binnen 300 meter (hemelsbreed) van uw woon- of werkadres is geen bestaand oplaadpunt. Of bij dat oplaadpunt wordt tussen 18.00 en 24.00 uur meer dan 50% van de tijd opgeladen.
  • Er worden alleen openbare oplaadpunten aangelegd, waar iedereen met een elektrische auto gebruik van kan maken.

Aanvragen

Oplaadpunt aanvragen

  1. U vult via het digitale loket MRAE.nl een aanvraag in voor een oplaadpunt.
  2. U krijgt van MRA-E bericht of uw aanvraag in aanmerking komt voor een extra openbaar oplaadpunt. Zo ja dan volgt stap 3.
  3. Samen met MRA-E en de exploitant van de laadpalen onderzoekt de gemeente waar in de omgeving van uw adres een extra oplaadpunt kan worden ingericht.
  4. Nadat een geschikte locatie is gevonden wordt gestart met het aanvragen van een netaansluiting (stroom) bij de netbeheerder. En het noodzakelijke verkeersbesluit tot aanwijzen van de benodigde parkeerplaatsen bij het voorgenomen oplaadpunt. Bij elkaar duurt deze (wettelijke) procedure al snel 5 maanden. Dat kan ook langer zijn.

Tip: doe alvast een aanvraag bij MRA-E als u een elektrische auto bestelt. Een koopcontract of contract met de leasemaatschappij is al voldoende voor een aanvraag.

Opladen en parkeren

Iedereen met een elektrische auto en laadpas kan een openbare laadpaal gebruiken. De elektrische auto’s mogen hier alleen staan tijdens het opladen van de accu’s. U betaalt het geldende parkeertarief.

Oplaadpassen en laadtarieven

Om een laadpaal te gebruiken, heeft u een laadpas nodig. Deze kunt u aanvragen (abonnement) bij een van de vele service providers. De laadtarieven worden door de exploitant bepaald. Op internet kunt u bijvoorbeeld een van de vergelijkingssites voor laadpassen bezoeken voor informatie.

Kabels over de stoep

In Hilversum is het verboden om uw elektrische auto op te laden met een kabel over de stoep. Ook niet met gootje of matje erover. Dat is niet veilig.

Contactpersoon bij de gemeente

Ludo Vahle (tijdelijke vervanger Jelle van der Linde) bereikbaar via telefoonnummer 14035.


Grotere kaart weergeven