Druktemeter

Wilt u weten waar het druk is in het centrum van Hilversum?

Bij het plannen van uw bezoek aan het centrum van Hilversum kan de druktemeter helpen. De druktemeter laat zien waar in het centrum het druk is en waar rustiger. Voor uw bezoek aan het centrum gelden de gangbare corona-adviezen, zoals: houd 1,5 meter afstand, geef elkaar de ruimte en kies rustige momenten.
Ons advies: loop bij drukte om, zodat u veilig uw bestemming bereikt. Vanuit de Rijksoverheid wordt u ook geadviseerd om een mondkapje te dragen.

Klik hier om de kaart van de druktemeter te zien.

Hoe werkt de druktemeter?

Te veel mensen dicht op elkaar willen we in verband met corona niet. Daarom hebben we voor het centrum de druktemeter ontwikkeld. Die werkt zo:

 • Surf op uw computer, laptop of telefoon naar de website: druktemeterhilversum.nl
 • U ziet nu een link naar een kaartje van het centrum van Hilversum. Met straten in verschillende kleuraanduidingen.
 • Uitleg straatkleur:
  • Groen: kom alleen als het nodig is
  • Oranje: kom alleen als het nodig is en op een rustiger moment
  • Rood: kom niet
 • De kleur is afhankelijk van het aantal WIFI-signalen die we van telefoons opvangen. Voor deze telling gebruiken we 17 telsensoren die in het centrum hangen. De sensoren doen alleen wat ze moeten doen, namelijk tellen. Ze zien niet van wie een telefoon is of wat erop staat. Uw privacy loopt geen gevaar!
 • We rekenen vervolgens de getelde signalen om naar het aantal bezoekers. De uitkomst is de drukte die wordt vertaald in een kleuradvies voor een gedeelte van het centrum. Daarbij letten we ook op het aantal infecties. Zijn er meer besmettingen? Is er meer kans op een uitbraak? Dan wordt de druktemeter wat 'strenger'.

De druktemeter is een hulpmiddel! Neem zelf uw verantwoordelijkheid en houd anderhalve meter afstand. Alleen zo worden we samen corona de baas!

 

Sensoren en privacy

In het centrum van Hilversum zijn 17 sensoren opgehangen. Deze tellen WPS-signalen van mobiele telefoons. Dit geeft een indruk van het totaal aantal bezoekers. De sensoren en de software zijn niet in staat om mensen te volgen, telefoons uit te lezen, of personen te identificeren. Het enige wat het systeem doet is tellen. In die zin is het vergelijkbaar met een tel-lus op een kruising. Deze registreert dat er een voertuig staat, maar ziet niet wie erin zit. Wil je meer informatie, lees dan het volledig privacy-rapport (pdf, 189 kB). Dit is opgesteld door de onafhankelijke Functionaris Gegevensbescherming.

Meer informatie

De druktemeter is op initiatief van de gemeente gerealiseerd in overleg met de Taskforce Anderhalve Meter.