Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Verslag Kindergemeenteraad 23 januari 2019

door Loes van der Linden (11), junior verslaggever Kindergemeenteraad

De leden van de Kindergemeenteraad kwamen binnen in het raadhuis op 23 januari. Na wat te hebben gedronken begon de vergadering. Het eerste agendapunt was dat Hans Hoes iets vertelde over de Vrienden van het Gooi (VVG). Hij stelde daarna vragen over hoe de leden op het idee waren gekomen, om insecten te gaan helpen. Hij wilde weten wat we eraan gaan doen en hoe en met wie. Hierover gaat hij schrijven in het verenigingsblaadje van de VVG.

Daarna kregen we een filmpje te zien van Bente de Bij. Dat filmpje ging over hoe een bij leeft en wat er gebeurt als we niets doen aan wat er nu gebeurt. Wij vonden het filmpje leuk, maar wat kinderachtig.

Toen presenteerde Serge, een van de ambtenaren van de gemeente. Er is nu bij de gemeente een werkgroep gevormd, die heel enthousiast was over het idee ‘Red de Insecten’. De ambtenaren van onderwijs, duurzaamheid, openbare ruimte, speciale projecten en communicatie zitten erin. De gemeente had het idee uitgewerkt, en had nu voorstellen, zoals een veld vol wilde bloemen, die ingezaaid wordt door de kindergemeenteraad. Daar komt ook een reuzen-insectenhotel, dat kinderen mogen vullen en onthullen, maar daar is nog geen locatie voor. Die activiteit is op  17 april. Ook kunnen kinderen van scholen zelf hotels bouwen en ondertussen ook iets leren over de bij. Die activiteit is op 27 maart.

Het zwerfafval idee van Ella en Mare van de Montessorischool wordt ook uitgevoerd, tijdens Opschoondag. Je kan natuurlijk ook altijd zelf iets opruimen! De fracties gaan hierover op hun eigen school verder nadenken. Komt volgende vergadering terug.

Daarna gingen de leden van de Kindergemeenteraad op zoek naar informatie over dieren die in zo’n hotel zouden willen wonen, zoals de vlinder, het lieveheersbeestje en natuurlijk de bij. Hier kwam nog uit dat er misschien ook een begane grond nodig is voor de kevers.