Verslag vergadering Kindergemeenteraad op 8 april 2020

Vergadering via ZOOM

Het is gelukt met elf kinderen verbinding te maken, zodat er een meerderheid van de Kindergemeenteraad deelneemt aan de vergadering.

Hoe gaat het met iedereen?

We maken even een rondje, fijn om te horen dat iedereen gezond is.

Rekenkamer onderzoek

De Rekenkamer heeft besloten om een onderzoek te doen naar het vanwege gebrek aan keurmerk afkeuren van het plan voor metalen speeltoestellen en verder breder onderzoek naar de handhaving op keurmerken op andere toestellen.

Daarnaast gaan zij extra aandacht besteden aan het bevragen van kinderen bij belangrijke onderwerpen voor de toekomst, zoals milieu/duurzaamheid en wonen. In hun lopende onderzoek naar duurzaamheid zullen zij dat al in de praktijk brengen.

De kinderen zijn blij met de uitkomst van het gesprek dat zij met de rekenkamer voerden. Carolien zal de telnrs van de zes betrokken kinderen doorgeven, met de kanttekening dat zij het liefst als groepje benaderd worden door de rekenkamer. Vooral om constructief met elkaar mee te kunnen blijven denken.

18 april Binnenhof

Het is ontzettend jammer dat ons uitstapje naar het Binnenhof niet door kan gaan op 18 april. Het is niet toegestaan om met een groep te reizen en ook in het Binnenhof zijn we nu niet welkom. We stellen het uit tot september. Nieuwe datum volgt zodra er weer geboekt kan worden bij Prodemos.

27 april Koningsdag

Alle activiteiten zijn afgeblazen.

4 mei 10.00 uur Kranslegging in Rosarium door burgemeester Broertjes en kinderburgemeester Lise van der Ploeg. Geen andere aanwezigen, wel worden de kransleggingen en de toespraak van burgemeester Broertjes gefilmd, dat wordt gestreamd. De Kindergemeenteraad vindt het heel jammer dat ze hier niet bij kunnen zijn. Fijn dat er gefilmd en gestreamd wordt, om dat te kunnen bekijken.

4 en 5 mei

Alle activiteiten zijn, behalve de kranslegging door burgemeesters, afgeblazen.

Vergadering en evaluatie op 13 mei

We zullen via zoom met elkaar vergaderen als echt vergaderen in de raadzaal nog steeds niet mag.

Afscheidsreceptie 20 mei

Stellen we uit tot september

Kunstwerk: alternatieven voor de onthulling bespreken

We bespreken een aantal mogelijkheden, nu het oorspronkelijke plan met campagne niet kan worden uitgevoerd.

Al pratend blijven er drie mogelijkheden over. Over deze drie worden stemmen uitgebracht.

1.Op 4 mei leggen de kinderen om de beurt stenen van het kunstwerk neer in het Rosarium. Zo groeit gedurende de dag het kunstwerk, er is geen sprake van groepssamenwerking. Er wordt een videoboodschap ingesproken door allemaal en de burgemeester kan iets in zijn toespraak zeggen over het kunstwerk. Mooi hiervan is dat ook in deze Coronatijd dit een positieve boodschap uitstraalt. (3 stemmen)

2. We plaatsen en onthullen het kunstwerk zelf, in het Rosarium, in september tijdens een Grote Afscheidsdag. Die dag gaan we eerst naar het Binnenhof, daarna onthullen we het Kunstwerk en tot slot is de afscheidsreceptie. (5 stemmen)

3. We plaatsen en onthullen het kunstwerk op 23 september in de Vredesweek. Op die datum wordt ook de Vredespaal neergezet in het Rosarium. (3 stemmen)

Conclusie: We zullen ons dus nu richten op september, de datum van de afscheidsdag met de drie activiteiten wordt nog bepaald

Het rondreizen van het kunstwerk:

Door de corona crisis is dit een erg lastig onderdeel van het plan geworden. We zullen dit bespreken tijdens de vergadering op 13 mei, hopelijk is er dan meer duidelijk over de mogelijkheden en beperkingen. Lukt het niet omdat er nog steeds beperkende maatregelen gelden, dan zal ook dit onderdeel pas na de zomer ingevuld kunnen worden.

Extra agendapunt: Kaartjes maken en rondsturen

Loicq brengt in dat zij graag als Kindergemeenteraad een signaal wil afgeven naar mensen die nu alleen thuis zitten, door zelf kaarten te maken namens de Kindergemeenteraad en die bij bekenden of bij zorgcentra in de bus te doen. Iedereen vindt dit een leuk idee. Veel kinderen hebben grootouders of kennen mensen in hun buurt nu wel zo’n kaartje verdienen.

Het kaartje wordt een eigen ontwerp, op basis van tekeningen die de kinderen voor dinsdag 14 april aan c.jansson@hilversum.nl sturen.

Volgende vergadering is op woensdagmiddag 13 mei om vier uur. Zorg dat je een account hebt bij Zoom voor die tijd! Dan kunnen we met de volledige Kindergemeenteraad vergaderen.

 

Blijf gezond!