Verslag vergadering Kindergemeenteraad 9 oktober 2019

Terugblik op de Kiwanisdag, het onthullen van de Vredespaal en het slaan van de eerste Paal bij Tergooi. Lise vertelt over haar aanwezigheid bij de dag van de Kinderburgmeesters en over het spreken bij het Genootschap van Burgemeesters. We kijken samen naar foto’s en filmpjes.

Ceremoniële activiteiten: ZET IN DE AGENDA’S

·         Zaterdag 2 november: opruimactie zwerfvuil met Scouting Heidepark in Anna’s Hoeve, 13.30-14.30 uur.

·         Zaterdag 16 november: Intocht Sinterklaas circa 13.00- 14.30 uur

·         Zaterdag 18 april: samen naar het Binnenhof in Den Haag, met de trein 11.00-16.00 uur

De Presentaties

De Wilge: Plan Een steentje bijdragen. Volgend jaar vieren we 75 jaar bevrijding. In mei 2020 krijgt Hilversum een standbeeld van een ijsbeer op het plein voor Gooiland. Het monument is een eerbetoon aan de Polar Bears, de Britse infanteriedivisie die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Hilversum in mei 1945. De Wilge wil dat kinderen steentjes beschilderen om daar bij te leggen. Symbolisch voor een jonge generatie die aandacht wil voor de herinnering aan de oorlog en de waardering van onze vrijheid. https://tinyurl.com/yy5qfnfg

Wilhelmina: Plan Trimjefitbaan. Leg een trimbaan van natuurmateriaal aan voor kinderen, zodat ze lekker actief naar buiten gaan en meer bewegen. In een bos of park, er zijn goede voorbeelden van bijvoorbeeld in de Soesterduinen https://tinyurl.com/yyptrkvw  

Dubbeldekker: Plan Appelboom. Vorige jaar heeft de Kindergemeenteraad gekozen voor aandacht voor insecten en insectenhuisjes gebouwd en geplaatst. De Dubbeldekker wil bij die insectenhuisjes appelbomen plaatsen, zodat de insecten voor bestuiving zorgen, kinderen leren dat fruit aan een boom groeit en buurten samen appeltaarten kunnen eten.

Lorentzschool: Plan Boom. Laat kinderen in groep 8 allemaal een boom (of struik) planten. Vraag zo aandacht voor vergroening van de leefomgeving. Speelplekken zijn de laatste zomers erg heet, zorg voor schaduw door deze bomen.

Montessorischool Centrum: Plan Creatieve Knutsel markt (CKM). Daag kinderen uit om creatief bezig te zijn. Voor jongens en meisjes moet het interessant zijn. Bij voorkeur een keer per maand op het marktplein, in kraampjes worden workshops gegeven waaraan kinderen mee kunnen doen, deelname is gratis. Budget wordt besteed aan de organisatie.

Avonturijn: Plan Ouderen + Kinderen = Vriendschap. Kinderen bezoeken ouderen om samen gezellige activiteiten te ondernemen, zo gaan we eenzaamheid tegen en ontstaan er bijzondere vriendschappen. Eenzaamheid bij ouderen wordt doorbroken en kinderen leren al jong om met oudere generaties contact te leggen.

KinderCampus: Plan Recycle tuin. Er zijn veel zwerffietsen, haal die op en verbouw ze tot fitnessapparaten. Leg een tuin aan waar kinderen vanaf tien jaar kunnen trainen. Recycling is goed voor het milieu en jongeren gaan meer bewegen door de toestellen te gebruiken.

H.S.V.: Plan Vlinderboomhut. Maak een grote boomhut in een boom, waaronder vlinderstruiken staan, bankjes en poefen. Een fijne ontmoetingsplek, waar je kunt lezen, je vrienden kunt ontmoeten en je bewust wordt van de natuur.

Een overzicht van de acht plannen komt per We Transfer naar jullie toe. Jullie bespreken de 8 plannen op je eigen school, in elk geval met de kinderen in je klas. Dan heroverweeg je jullie keuze. Ga je nog steeds voor je eigen plan of vind je een ander plan toch beter?

De gemeente Hilversum bekijkt ondertussen de ideeën in het raadhuis om te zien of ze echt uit te voeren zijn. We laten jullie dat weten op 6 november, om teleurstelling te voorkomen.

Op woensdagmiddag 6 november is de volgende vergadering en bepalen jullie samen welk plan jullie het beste plan vinden door er over te stemmen. Die dag vertellen wij welke van de 8 plannen volgens de gemeente echt uitgevoerd zouden kunnen worden. Op die manier weten we zeker dat jullie gaan stemmen over realistische plannen. Rosalie en ik zijn razend benieuwd wat het gaat worden!

Nog vragen, bel, app of mail me dan gerust!

Met vriendelijke groet, Carolien Jansson

Communicatieadviseur gemeenteraad

Telefoon:           035-6292592 of 06-47456760

e-mail:                c.jansson@hilversum.nl