Verslag vergadering Kindergemeenteraad 17 juni 2020

Onderwerp: Rekenkamer over duurzaamheid

Digitale vergadering via ZOOM -
Aanwezig: Luuk, Maaike , Purlen, Linde, Jille, Anouk, Liesbeth en Rosalie. Rekenkamer: Robert, Jasper en Amar.
Afwezig Elnour, Mobasar. Met bericht: Noor, Loïcq, Daniel, Cloé, Brechtje, Sarah, Lise en Madelief.
Er doen zes kinderen mee. Dit is een representatieve ‘commissie’ om de vragen van de rekenkamer te beantwoorden.

1-3. Hoe gaat het met iedereen?

We maken even een rondje. Veel kinderen hebben vandaag hun kennismaking gehad met hun nieuwe klas op de middelbare school, leuk! In het vergaderen via Zoom zijn de kinderen inmiddels gewend, het omgaan met de microfoon en elkaar het woord geven gaat uitstekend. Complimenten!

4. Vervolg kaartenactie ‘Hart onder de Riem’

Vorige en deze week zijn jullie kaarten te bewonderen langs de rondweg van Hilversum. Hebben jullie ze al gespot? Ook op de grote borden op de Groest en op het Stationsplein komen jullie kaarten voorbij, de hele zomervakantie lang!

5. Duurzaamheid door de rekenkamer: onderzoek naar duurzaamheid bij de gemeente

De kinderen zijn door de rekenkamer gevraagd om input te geven op het thema ‘Duurzaamheid’, bij het lopende onderzoek naar de betrokkenheid van bewoners en andere partijen bij duurzaamheid in de gemeente Hilversum. Dat gaat over milieu en klimaat en daarmee heeft het een directe link met de toekomst van de kinderen.
Onderzoeksbureau I&O Research voert het onderzoek over milieu en klimaat uit. Jasper en Amar, twee onderzoekers, doen mee aan de Zoom vergadering. Robert van de Rekenkamer kijkt mee. Amar stelt de kinderen allerlei vragen over duurzaamheid. Wat is dat eigenlijk, duurzaamheid? Praat je er wel eens over met andere kinderen, of met je ouders? Maar ook: hoe kan de gemeente kinderen meer betrekken bij onderwerpen rond duurzaamheid? En volwassenen?
Er kwamen heel wat ideeën naar voren, van de voordelen van een eigen moestuin tot het inzetten van de unieke positie van Hilversum als Mediastad om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. De mening en ideeën van de kinderen worden verwerkt in het eindrapport. Dit verwacht de rekenkamer na de zomer te presenteren aan de gemeente.

6. Afspraak volgende vergadering, plannen we na de zomervakantie in

Na de zomervakantie, eind augustus, neem ik weer contact met jullie op. We gaan niet meer iedere maand vergaderen zoals in het afgelopen jaar. Wel houden we contact over alle activiteiten waar jullie voor gevraagd worden, voor het uitje naar het Binnenhof (als dat weer mag) en voor de afscheidsreceptie volgend voorjaar.

7. Staat 23 september van 16.00 uur tot 17.00 uur in je agenda?

Dan onthullen jullie je eigen kunstwerk ‘een steentje bijdragen’ in het Rosarium! We spreken voor die tijd nog af hoe we het gaan doen met het neerleggen, dat doen jullie ook zelf.

8. Afsluiting

Aan jullie allemaal dank voor je bijdrage tot nu toe! Nu lekker feesten, een mooi afscheid van je groep 8 klas en je lagere school gewenst en een hele fijne zomervakantie!
In augustus spreken we elkaar weer!