Een steentje bijdragen

Ieder schooljaar kiest de Kindergemeenteraad een eigen plan. Dat plan voeren zij uit, met eigen budget en op een manier die zij zelf willen. Na een verkeersplan in het eerste jaar van de Kindergemeenteraad en aandacht voor insecten in het tweede jaar is nu de aandacht gericht op 75 jaar bevrijding.

Vrede en vrijheid laten zien.

De Kindergemeenteraad wil met hun plan Een steentje bijdragen, laten zien dat vrede en vrijheid belangrijk zijn. Zij willen dit zichtbaar maken in een kunstwerk dat is opgebouwd uit kleine stenen, die zij gaan beschilderen op een manier waardoor zij symbolisch aandacht vragen voor vrede en vrijheid. Letterlijk draagt ieder kind zijn steentje bij aan de symboliek van het kunstwerk.

Het verhaal doorvertellen

De waarde van het kunstwerk wordt vergroot omdat ouderen die de oorlog als kind hebben meegemaakt zijn uitgenodigd om mee te werken aan het kunstwerk. De ontmoeting met ouderen vinden de kinderen van de Kindergemeenteraad belangrijk.

Kinderburgemeester Lise: ’We willen dat het verhaal van de oorlog wordt doorverteld. Er zijn steeds minder ouderen die als kind de oorlog zelf hebben meegemaakt. Wie vertelt straks nog het verhaal? Op 11 maart luisteren wij naar de verhalen en gaan samen met ouderen werken aan ons kunstwerk. Zo hopen we iets te doen aan de overdracht van de verhalen naar een veel jongere generatie’.

Het kunstwerk wordt onthult op 4 mei en zal daarna reizen door Hilversum om zoveel mogelijk mensen stil te laten staan bij het besef dat vrede en vrijheid niet zo vanzelfsprekend zijn als we wel eens denken.