Kunstwerk Kindergemeenteraad na onthulling naar bibliotheek

Midden in de Vredesweek onthullen de kinderen van de Hilversumse kindergemeenteraad hun kunstwerk ‘Een Steentje Bijdragen’ in het Rosarium.

De onthulling op 23 september is symbolisch. In de huidige vorm bestaat het kunstwerk uit 500 losse stenen en die mogen niet blijven liggen in de openbare ruimte. De kinderen zijn wel blij met dit moment en met de plek, die zo mooi past bij het thema van het kunstwerk. Ook blij zijn ze met de reis die het kunstwerk na de onthulling gaat maken: Het komt te liggen voor de villa van bibliotheek Hilversum.

Maple Leaf

De Kindergemeenteraad laat met het kunstwerk  ‘Een steentje bijdragen’ zien dat vrede en vrijheid belangrijk zijn. Zij maken dit zichtbaar in een kunstwerk dat is opgebouwd uit kleine stenen, die zij zelf beschilderden. Letterlijk draagt ieder kind zijn/haar steentje bij aan het kunstwerk. De vorm, de ‘maple leaf’ staat symbool voor de verbinding met onze bevrijders. Kunstenaar Sven Lamme hielp de kinderen met het ontwerp.

Oorlogsverhalen met een lach en traan

De ontmoeting met ouderen vinden de kinderen van deze Kindergemeenteraad ook belangrijk. Historicus Pieter 110320_DE_STOOKPLAATS_03_1920_1280Hoogenraad droeg hierin zijn steentje bij: Hij bracht de kinderen in contact met een aantal mensen die zelf als kind de oorlog meemaakten. Tijdens het beschilderen van de stenen eerder dit jaar, vertelden 4 mensen aan de kinderen hoe zij zelf als kind de oorlog hebben beleefd in Hilversum. Indrukwekkend en met een lach en een traan!

Symbolische onthulling bij Rosarium

Het oorspronkelijke plan was om dit kunstwerk te onthullen tijdens de feestelijkheden rond ’75 jaar vrijheid’ in mei dit jaar. Door alle maatregelen rond corona werd dit uitgesteld. De kinderen wilden het kunstwerk een plek geven waar veel mensen het zien, zodat zij aangemoedigd worden om zelf ook het verhaal te blijven vertellen. In het Rosarium kan dit niet: omdat het kunstwerk uit losse stenen bestaat moet het daar dezelfde avond weer weg. De onthulling is dan ook symbolisch op deze plek.

Cirkel rond

De wens van de kinderen wordt wel vervuld: het kunstwerk mag een plek krijgen op het gras voor de Bibliotheek Hilversum. Een extra bijzondere plek want het  pand aan de ’s- Gravelandseweg (dat 1942 door de Duitsers was gevorderd) werd na een opknapbeurt in 1946 door de Canadezen in gebruik genomen als ontmoetingsplek. De Canadese soldaten konden er eten en  feesten, er was een administratie, een kapper, een wasserij en een postkantoor. Zij noemden de villa de ‘Maple Leaf Club’. In 1947werd het pand weer bibliotheek. Hiermee is de cirkel van dit kunstwerk rond!

Tijdelijk opgeslagen

Wanneer het kunstwerk precies bij de bibliotheek komt moet nog nader bepaald. Het plan is om het leggen en onthullen van het kunstwerk te combineren met de afsluiting van de raadsperiode van de huidige kindergemeenteraad, in het vroege voorjaar. Het kunstwerk moet ook nog een passende ondergrond krijgen, zodat het gras het niet overwoekert. Kunstenaar Sven Lamme gaat hiermee aan de slag, samen met mensen van de bibliotheek. In de tussenliggende tijd liggen de stenen veilig en droog opgeslagen in de gemeentewerf.