Kindergemeenteraad in gesprek met de raad over impact van corona

Verslag gesprek tussen de gemeenteraad en de kindergemeenteraad: de effecten van één jaar corona

Digitale vergadering via ZOOM
Maandag 22 maart
16.30-17.30 uur

Waarom dit gesprek?

We leven nu al één jaar met de gevolgen van corona. De gemeenteraad wil graag weten wat er nodig is om de inwoners van Hilversum te steunen. Wat voor impact heeft corona op jouw leven? Wat is er veranderd? Waar maak je je zorgen over? Hoe gaat het met school en thuisonderwijs? Vrienden ontmoeten? Sporten? Wat heb je nodig om deze periode goed door te komen? Wat er juist fijn en goed het afgelopen jaar?

Deelnemers vanuit de gemeenteraad:

Jarno Deen (commissielid D66), voorzitter
Tobias Westerneng (raadslid VVD)
Carolien Jansson (commissielid Hart voor Hilversum)

Deelnemers vanuit de kindergemeenteraad:

Lise, kinderburgemeester
Noor
Brechtje
Anouk
Daniel

Agenda

1. De Voorzitter opent de vergadering

2. De kinderen vertellen om de beurt wat voor effect corona het afgelopen jaar op ze gehad

Lise: Mijn leven is enorm veranderd. Ik krijg enorm veel hoofdpijn van online lessen volgen en ik merk dat ik op die dagen thuis haast niet beweeg. Terwijl ik al gauw 5000 stappen zet als ik op school ben. Boodschappen doen, naar de winkel, de hond uitlaten in het bos. Dat zijn uitjes geworden. Ik zie mensen ten onder gaan. Restaurants en horeca die moeten vechten om te blijven bestaan of al gesloten zijn. Ik ken die mensen zelf niet maar het is zo zwaar om te zien. Ik spreek af met vrienden uit de buurt. Op school krijg je één maatje aangewezen waar je geen anderhalve meter mee hoeft te houden. Gelukkig is dat bij mij mijn beste vriendin. Die match is er niet altijd helaas, dan heb je niet zo veel aan zo’n maatje.

Noor: Het gaat goed met mij. Niemand van de familie heeft corona gehad. Ik heb veel online school gehad. Vorige week ben ik voor de eerste keer sinds begin december naar school geweest. Wij mogen nu één dag per week naar school, de rest van de dagen hebben we online les. Die eerste dag op school was raar: de docenten gingen gewoon les geven, alsof er niets gebeurd was. En ze waren streng als altijd. Gym valt uit in deze online periode.
Ik zit op atletiek, gelukkig gaat dat gewoon door en het is buiten. Ik heb een paar vrienden waar ik mee af spreek. Het contact met klasgenoten is veel minder.

Brechtje: Ik ben erg benieuwd wanner we weer helemaal naar school mogen. Nu zitten we met een halve klas op school en om de dag. Dan mis je toch je vrienden. Ik spreek na school buiten af met mijn vrienden. Ik moet heel erg wennen aan de online lessen thuis en nu aan het wisselen tussen online en op school les krijgen. Thuis is het ook anders: Mijn vader werkt nu een jaar thuis en mijn moeder had zelf corona, daar heeft ze veel last van gehad.
Sport: Ik doe aan atletiek, dat is buiten en gewoon doorgegaan. Wij hebben normaal 2 uur gym in de week. Als dat op een online lesdag valt dan heb ik niks.

Anouk: Online lessen volgen is heel erg wennen. Ik ga sinds vorige week om de dag naar school. We zitten dan met de halve klas. De andere helft van de klas heeft online les.
Tijdens de lockdown viel gym gewoon uit. Nu is er buiten gym, als dat op een schooldag valt doe ik mee. Bij een online dag valt het uit. Ik heb een grote vriendengroep, ik zie mijn vrienden online.

Daniel: Het hele jaar online school is niet heel erg leuk. Het is veel leuker om je vrienden te zien, in de klas en na school. Je ziet mensen minder dan je wilt. Ik ga sinds twee weken om de dag naar school, de andere dagen heb ik online les. De online dag kan ik een uurtje langer uitslapen, dat vind ik heel fijn. Op de dag dat ik naar school ga zie ik mijn vrienden, of ik spreek af met vrienden uit de buurt. Ik spreek minder af na school. In de klas is er ook meer afstand.
Online onderwijs heeft op mij een impact: ik ben rustiger geworden. Ik kan nu dingen op mijn eigen tempo doen. Ik heb een betere concentratie met dit om- en om online en op school onderwijs. We hebben normaal 1,5 uur  gym in de week. Dat valt nu uit. Ik doe een verdedigingssport, dat kan ik ook online doen.

3. De raadsleden stellen vragen aan de kinderen

Carolien: Wat maakt je sterker in deze periode, wat heb je goed gedaan?

            Zie de antwoorden onder punt 4.

Tobias: Zie je kinderen waar je je zorgen om maakt?

Lise: Misschien maar zij laten dat niet zien. Ze voelen zich vast alleen. Contact leggen is moeilijker met de afstand die je letterlijk moet houden

Noor: Het is niet zo leuk dat de camera altijd aan staat bij de online lessen. Iedereen kan foto’s maken en die dan bewerken. Dat gebeurt, ook met docenten.

Tobias: Als je iets zou mogen bedenken om jongeren in beweging te krijgen, wat zou dat zijn?

Anouk: Het zou leuk zijn om spelen te organiseren buiten, in combinatie met sport.

Daniel: Iedereen zou naar buiten moeten. Online sporten, buiten, in je tuin. Ik doe een verdedigingssport, dat kan prima buiten.

Lise: Niet iedereen heeft ouders met tijd of zin om iets leuks te gaan doen. Kan er vervoer geregeld worden, zodat ook deze jongeren met leeftijdsgenoten samen iets leuks kunnen gaan doen?

Brechtje: Een online sportdag!

Noor: Bel veel met je vrienden, hou contact!

Jarno: Wat is het eerste dat je gaat doen als de maatregelen rond corona opgeheven worden?

Lise: Ik denk een terras op en wat drinken met mijn vrienden!

Noor: Iets leuks doen met mijn familie

Brechtje: Met de hele familie iets leuks doen

Anouk: Met al mijn vrienden afspreken

Daniel: Mijn familie bezoeken


4. De kinderen vertellen: Wat was er positief aan het afgelopen jaar, wat wil je behouden? 

Lise: Ik kijk anders naar dingen. Feesten en festivals, ik besef me nu hoe bijzonder het is dat dat kan.

Noor: School kijkt nu meer naar je werkhouding in plaats van alleen naar je cijfers. Je wordt beter begeleid in hoe je werkt door de docenten en dat vind ik fijn.

Brechtje: Ik ben me ook bewuster van hoe het gaat in Nederland, met de economie bijvoorbeeld. Wat er goed gaat en wat voor impact corona heeft.

Anouk: Ja, dat heb ik ook, dat ik me bewuster ben van hoe het in Nederland gaat. Ik vind de mix van online- en op school onderwijs krijgen fijner dan iedere dag naar school moeten.

Daniel: Ik vind die mix ook veel fijner. kan op de dagen dat ik online les heb langer uitslapen. Ik ben dan meer uitgerust. Ik merk ook dat ik rustiger ben geworden het afgelopen jaar. Ik kan me beter concentreren. Ik kan nu dingen op mijn eigen tempo doen. Op de dag dat ik naar school ga zie ik mijn vrienden.


5. Afsluiting.

De raadsleden bedanken de kinderen voor hun tijd en voor deze bijdrage. Houd vol en houd moed!

Wat gebeurt er met de uitkomst van dit gesprek?

  • Dit verslag wordt binnen de gemeente en op de website van gemeente Hilversum geplaatst 
  • Op donderdag 25 maart vergadert de raadscommissie weer over corona en wat er nodig is om de mensen te steunen. De inbreng van de kindergemeenteraad wordt hier ook in meegenomen.
  • Er verschijnt een artikel over dit gesprek voor in de RaadHilversum pagina van de Gooi en Eembode van 25 maart.