Hoe werkt de kindergemeenteraad

De kindergemeenteraad bestaat uit 16 leden. U kunt zich hier aanmelden voor 2021-2022.

Vanwege corona verlengt de huidige kindergemeenteraad de raadsperiode, zodat de kinderen hun eigen kunstwerk kunnen onthullen en hopelijk de gemiste activiteiten alsnog kunnen inhalen. Er wordt daarom momenteel geen nieuwe kindergemeenteraad geworven. In het seizoen 2021-2022 start de werving voor de nieuwe kindergemeenteraad 2021-2022.

Vertegenwoordigers

De Kindergemeenteraad bestaat uit kinderen van verschillende scholen en de kinderburgemeester. Deze kinderen vertegenwoordigen hun klas en school. Onderwerpen die besproken worden in de kindergemeenteraad worden door de kinderen zelf ingebracht. Het zijn onderwerpen die zij belangrijk vinden en de kinderen in Hilversum aangaan.

Vergaderen

De allereerste kindergemeenteraad van Hilversum startte in september 2017 met vergaderen. De gemeente Hilversum heeft een unieke spelmethode ontwikkeld om dit proces van informatie-uitwisseling en debatteren in goede banen te leiden. De kindergemeenteraad heeft een eigen budget, zodat zij hun plan ook echt kunnen uitvoeren. Logo Kindergemeenteraad

Door het spelen van het spel Democracity leert de Kindergemeenteraad in september hoe de gemeenteraad werkt. Daarna gaan zij aan de slag met hun eigen plannen en ideeën.

Andere activiteiten

De kinderen doen meer dan vergaderen. Zij nemen deel aan stedelijke activiteiten, zoals de Vredesweek, de Sinterklaasintocht, de Kids Run en activiteiten op Koningsdag en 4 mei.

Ook geeft de Kindergemeenteraad zijn mening als de gemeente dat vraagt. Bijvoorbeeld over de leefomgeving, over duurzaamheid of armoede.

Kinderen hebben een schooljaar lang zitting in de kindergemeenteraad. Als afsluiting bezoekt de kindergemeenteraad het Binnenhof in den Haag, een heel gezellig en leerzaam uitstapje. De kindergemeenteraad vergadert op woensdagmiddag van 16.00-18.00 uur ongeveer een keer per maand. Soms wijkt de vergadertijd af.

Aanmelden

Aanmelden kindergemeenteraad

Scholen met belangstelling kunnen zich melden voor de kindergemeenteraad van 2021-2022 bij raadscommunicatieadviseur Liesbeth Michels via l.michels@hilversum.nl of telefonisch: 06 40 87 21 09. U kunt hier teruglezen wat de Kindergemeenteraad eerder heeft gedaan.