Hoe werkt de kindergemeenteraad

De kindergemeenteraad bestaat uit kinderen uit groep 7/8 van Hilversumse basisscholen.

logo kinderraadSinds 2017 heeft Hilversum een kindergemeenteraad en een Kinderburgemeester. De kindergemeenteraad bestaat uit kinderen van groep 7 en/of 8 van de Hilversumse basisscholen. Zij vertegenwoordigen de kinderen uit Hilversum. De kinderen bedenken een eigen plan en voeren dat uit. Hiervoor hebben zij een eigen budget. De communicatieadviseur van de gemeenteraad coördineert de kindergemeenteraad. De kinderen worden bij de uitvoering van hun plan geholpen door de gemeente. Onderwerpen die besproken worden in de kindergemeenteraad zijn onderwerpen die de kinderen zelf belangrijk vinden en die de kinderen in Hilversum aangaan.

De Kindergemeenteraad heeft één schooljaar zitting. Na de zomer maken de kinderen kennis en kiezen zij uit hun midden de Kinderburgemeester.

Vergaderingen Kindergemeenteraad

Een raadsperiode van de kindergemeenteraad loopt een heel schooljaar, van september tot en met mei. De kinderen komen gemiddeld één keer per maand samen om te vergaderen, meestal op woensdagmiddag. De vergaderingen zijn openbaar. In de vergaderingen van september - december bespreken de kinderen hun plannen en maken een keuze. Het gekozen plan wordt uitgewerkt.
In de vergaderingen van januari - maart staat de Kindergemeenteraad ook stil bij andere thema’s.

De gemeente Hilversum begeleidt de kinderen met een spelmethode om het proces van informatie-uitwisseling en debatteren in goede banen te leiden. Door het spelen van het spel Democracity leert de Kindergemeenteraad hoe de gemeenteraad werkt. Daarna gaan zij aan de slag met hun eigen plan De kindergemeenteraad heeft een eigen budget, zodat zij hun plan ook echt kunnen uitvoeren.

Een eigen plan, van idee tot uitvoering

De kinderen van iedere school maken een eigen plan. Dit plan presenteren zij aan elkaar en aan de gemeente. De kindergemeenteraad kiest uit alle ingediende plannen één plan om uit te voeren. Hiervoor is een budget beschikbaar. Het plan voeren zij uit met hulp van de gemeente.

  • In het schooljaar 2017-2018 koos de kindergemeenteraad een project rond verkeersveiligheid.
  • In het schooljaar 2018-2019 werd het een plan om aandacht te schenken aan het belang van insecten, samen met kinderen van 9 basisscholen hebben zij insectenhotels gebouwd die zijn opgehangen in Kerkelanden.
  • In 2020 onthulde de kindergemeenteraad een eigen kunstwerk, dat 75 jaar vrijheid symboliseert.

De kindergemeenteraad doet ook ceremonieel mee aan activiteiten. Denk aan de intocht van  Sinterklaas, het kindervuurwerk met oud & nieuw, Koningsdag, de 4 mei bijeenkomst of de Kids Run. Soms worden de kinderen  gevraagd door een school, een speeltuin of organisatie bij een opening, een onthulling of om op te treden als jury. De kinderen krijgen met regelmaat de vraag mee te praten over actuele onderwerpen. Als afsluiting bezoekt de kindergemeenteraad gewoonlijk het Binnenhof in den Haag, een heel gezellig en leerzaam uitstapje.

Aanmelden

Scholen met belangstelling kunnen zich aanmelden voor de kindergemeenteraad van 2022-2023 via onderstaand formulier:

Aanmelden kindergemeenteraad

Meer informatie

Voor meer informatie over de kindergemeenteraad neemt u contact op met Liesbeth Michels, communicatieadviseur van de gemeenteraad. Dit kan via l.michels@hilversum.nl of telefonisch: 06 40 87 21 09.