Activiteiten Kindergemeenteraad

Kindergemeenteraad en kinderburgemeester.

Seizoen 2019-2020 verlengd

Koningsdag openen, de onthulling van hun kunstwerk, een bezoek aan het Binnenhof, het zijn een paar van de activiteiten die in één klap wegvielen voor de kindergemeenteraad vanwege corona. Ondertussen zetten de basisscholen alle zeilen bij om het onderwijs goed te blijven organiseren. Werven van een nieuwe kindergemeenteraad valt daar even niet onder de prioriteiten. En nu? Het idee kwam op om de huidige periode van de kindergemeenteraad te verlengen.

Kinderburgemeester Lise van der Ploeg is daar helemaal vóór, net als de meerderheid van de 16 kindergemeenteraadsleden. Ook ouders en scholen reageerden positief op het voorstel. Voor een  sommige van de kinderen lijkt de combinatie met de brugklas wat veel van het goede, zij nemen na de onthulling van het kunstwerk officieel afscheid. In het voorjaar van 2021 werven wij weer een nieuwe kindergemeenteraad.

Vergaderingen Kindergemeenteraad

Een raadsperiode van de kindergemeenteraad loopt een heel schooljaar, van september t/m mei. De Kindergemeenteraad vergadert dit jaar iedere maand. Dat doen zij op een woensdagmiddag van 16.00-18.00 uur. De vergaderingen zijn openbaar, dus iedereen kan komen luisteren op de tribune.

In de vergaderingen van september t/m december bespreken zij de eigen plannen en maken een keuze. Het gekozen plan wordt uitgewerkt.
In de vergaderingen van januari t/m maart staat de Kindergemeenteraad stil bij thema’s.

Overige activiteiten

De kindergemeenteraad kan ceremonieel mee doen aan een activiteit. Denk aan de intocht van  Sinterklaas, het kindervuurwerk met oud & nieuw, Koningsdag, de 4 mei bijeenkomst of de Kids Run. Soms worden de kinderen  gevraagd door een school, een speeltuin of organisatie bij een opening, een onthulling of om op te treden als jury. Wilt u de kindergemeenteraad of de kinderburgemeester uitnodigen voor een activiteit? Neem dan contact op met Liesbeth Michels, via  l.michels@hilversum.nl of 06 40 87 21 09.

Keuze voor een eigen idee

De Kindergemeenteraad kiest een idee om uit te werken, voor Hilversum en de kinderen in Hilversum. Zij maken van dat idee een plan en krijgen budget om dit plan uit te voeren. In het schooljaar 2017-2018 koos de kindergemeenteraad een project rond verkeersveiligheid. In het schooljaar 2018-2019 werd het een plan om aandacht te schenken aan het belang van insecten, samen met kinderen van 9 basisscholen hebben zij insectenhotels gebouwd die zijn opgehangen in Kerkelanden. In 2020 onthult de kindergemeenteraad een eigen kunstwerk, dat 75 jaar vrijheid symboliseert.