Inschrijving in het Gulden Boek

Voordragen van kandidaten.

Rond 4 maart – de verjaardag van de gemeente Hilversum – vindt traditioneel de inschrijving in het Gulden Boek plaats in de Burgerzaal van het raadhuis. Het gemeentebestuur van Hilversum laat hiermee zijn waardering blijken voor personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Hilversumse gemeenschap. Kent u iemand die het verdient om in het Gulden Boek te worden ingeschreven? Een persoon die zich voor langere tijd bijzonder heeft ingezet voor Hilversum(mers)? Draag hem of haar dan voor om in het Gulden Boek te worden ingeschreven.

Inschrijving 2020: Imme Dros en Harrie Geelen

Emmy Theodora (Imme) Dros geboren 26 september 1936  en

Henricus Petrus Egidius Alphonsus (Harrie) Geelen geboren 10 januari 1939

Imme Dros, geboren in Oudeschild, Texel, en Harrie Geelen, geboren in Heerlen, kennen elkaar sinds de jaren 60 via het cabaret, van het spelen met taal. Dat zijn zij hun hele leven blijven doen en dat doen zij nog steeds. Imme studeert in de tijd van hun kennismaking Nederlands en in dezelfde tijd rondt zij het gymnasium af. Harrie studeert ook Nederlands, maar wordt al voor zijn afstuderen gegrepen door het schrijven van scenario’s voor films, het regisseren ervan en het samenstellen van tekenfilms. En zo is hij al voor zijn 30ste creatief directeur bij een grote productiestudio.

Imme Dros en Harrie Geelen hebben ieder voor zich en gezamenlijk nog veel meer, een grote bijdrage geleverd aan de jeugdcultuur in Nederland en zij hebben hiervoor vele prijzen gewonnen. De gemeente Hilversum wil door deze twee inwoners in te schrijven in het Gulden Boek hun werk in de vorm van ontelbare boeken, films, televisieseries en musicals, een ereplaats geven. Imme Dros en Harrie Geelen zijn uitzonderlijk getalenteerde en gedreven Hilversumse ambassadeurs van cultuur en literatuur.

Imme Dros heeft een groot aantal boeken uitgebracht die regelmatig ook hun weg buiten Nederland hebben gevonden. Prentenboeken bedoeld voor jonge kinderen, leesboeken voor oudere kinderen, en hertaalde klassiekers voor jongvolwassenen en volwassenen. Veel van de boeken zijn geïllustreerd door Harrie. Zijn tekeningen maken de verhalen van Imme onvergetelijk omdat de figuren in zijn tekeningen excentriek zijn, eigenwijs en vrolijk. Zij maken de verhalen van Imme compleet.

Een bijzondere plaats nemen Imme Drosts’ vertalingen in van de Odyssee en de Ilias en andere Griekse mythen. Zij heeft de bijna drieduizend jaar oude vertellingen hun populariteit teruggegeven en toegankelijk gemaakt voor duizenden jongeren en volwassenen. Dat het haar gelukt is het verhaal in het ritme, het metrum, te plaatsen dat de oude verzen kenmerkte, maakt het tot een ongelooflijke prestatie.

Harrie Geelen heeft vanaf een andere kant bijgedragen aan de jeugdcultuur in Nederland. Zijn creatieve talenten hebben onvergetelijke kinderseries voortgebracht als Oebele, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer en Q en Q. Hele generaties kinderen zijn opgegroeid met hun avonturen en liedjes. Harrie maakte verder liedteksten, schreef boeken, illustreerde ze, niet alleen van zichzelf maar ook van anderen (vooral die van Imme), regisseerde films, ontwierp animatiefilms en schreef musicals. En wie weet is deze rij niet eens compleet.

Het is uniek dat twee mensen elkaar hun leven lang inspireren tot prachtige cultuur voor jeugd en volwassenen.

Als erkenning van hun belangrijke bijdrage aan de jeugdcultuur in brede zin in Nederland en daarbuiten eert het gemeentebestuur hen door beiden bij te schrijven in het Gulden Boek van de gemeente Hilversum.

 Besluit van burgemeester en wethouders van Hilversum van 28 januari 2020

Voordragen

Aanmelden kandidaat Gulden Boek

U kunt online iemand voorstellen voor inschrijving in het Gulden Boek. Let op: zorg dat u eerst alle bijlagen (bijvoorbeeld ondersteunende brieven van de organisaties waarvoor de kandidaat werkt of gewerkt heeft) digitaal op uw computer heeft. Op deze manier kunt u in 1 keer de aanvraag doen.

Wilt u de kandidaat liever schriftelijk aanmelden? Dan kunt u het schriftelijk aanvraagformulier (Word-bestand, 31 kB) downloaden en sturen naar:

Gemeente Hilversum
commissie voor het Gulden Boek, p/a mw. S. Mignon
Postbus 9900, 1201 GM Hilversum

Tot wanneer kan ik iemand voordragen?

Wilt u iemand voordragen voor het Gulden Boek? Uw voorstel dient jaarlijks uiterlijk 2 oktober  bij de commissie binnen te zijn.

Beoordeling

Een speciale commissie beoordeelt de voordrachten. Daarbij wordt bekeken of de kandidaat zich voor een langere periode op 1 of bij voorkeur meer terreinen op een bijzondere manier voor Hilversum(mers) heeft ingezet. De commissie geeft het college van burgemeester en wethouders advies over het wel of niet inschrijven van de kandidaat. Het college neemt daarna het besluit over de inschrijving.

Meer informatie

U kunt contact opnemen met Sonja Mignon op telefoonnummer (035) 629 20 14 of per mail s.mignon@hilversum.nl.