Gemeente Hilversum vereenvoudigt regels verduurzaming monumenten

De gemeente Hilversum maakt het verduurzamen van monumenten makkelijker zonder afbreuk te doen aan het monument. Hierbij wordt het vergunningsproces vereenvoudigd en versneld. Alle regels voor isolatie en installatie van warmtepompen, airco’s en zonnepanelen, zijn samengebracht in een handboek zodat eigenaren en bewoners een handzaam overzicht hebben van wat wel en niet kan.

Dit handboek is afgelopen week door het college van B en W vastgesteld en de regels sluiten grotendeels aan bij het afwegingskader dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed afgelopen najaar heeft opgesteld. 

Wethouder Gerben van Voorden (Cultureel Erfgoed): “Hilversum is een prachtige stad vanwege de vele monumenten. Eigenaren spelen een essentiële rol bij het behoud en verduurzamen van deze monumenten. Dat is vaak geen eenvoudige opgave. Maar wel cruciaal om Hilversum toekomstbestendig te maken. Daarom maken we het makkelijker voor eigenaren om hun panden beter te isoleren of van zonnepanelen te voorzien, zonder dat het afbreuk doet aan het karakter van het monument. Vaak blijft het maatwerk, omdat elk monument uniek is en duurzaam in zichzelf.”

Gebruiksvriendelijk handboek en kortere doorlooptijd

Hilversum telt circa 1.100 Rijks- en gemeentelijke monumenten met rond de 5.000 adressen. Tot nu toe waren er geen duidelijke beleidsregels en gaf de gemeente advies op maat in de vorm van zogenoemde keukentafelgesprekken. Eigenaren en bewoners gaven vorig jaar aan dat het vinden van de juiste informatie over verduurzamingsmogelijkheden een obstakel vormde bij het verduurzamen van hun monument, evenals de duur en ingewikkeldheid van het bijbehorende vergunningsproces. 

De gemeente is daar mee aan de slag gegaan en heeft de regels samengebracht in een gebruiksvriendelijk handboek, zodat eigenaren een overzicht hebben van de verduurzamingsmogelijkheden en eventuele vergunningen. Behoud van de oorspronkelijke onderdelen en materialen staat altijd voorop. Daarna verdient repareren de voorkeur. Als behoud niet mogelijk is, dan kan vernieuwen worden overwogen.

Technische maatregelen en bouwkundige werkzaamheden

Bij de aanvraag wordt een onderscheid gemaakt tussen meer technische maatregelen en bouwkundige werkzaamheden die impact hebben op de monumentale en esthetische waarden van het pand. Bij technische maatregelen gaat het om werkzaamheden die niet per se zichtbaar zijn, zoals spouw-, vloer- of dakisolatie. Voor dit type aanpassingen kan snel een vergunning worden verleend.
 
Er zijn ook maatregelen die direct impact hebben op de monumentale waarden van een pand. Denk aan voorzetwanden bij ruimten met monumentale wandafwerkingen, het na-isoleren van vloeren met monumentale afwerking of het aanpassen van historische ramen. Er is dan sprake van maatwerk. Bij dergelijke werkzaamheden geeft de commissie Welstand en Ruimtelijke Kwaliteit + Monumenten (CRK+M) altijd advies.

Technieken en inzichten zijn continu in ontwikkeling. De gemeente ziet het handboek met de beleidsregels dan ook als een dynamisch document. Na een jaar worden de Hilversumse beleidsregels geëvalueerd en gecheckt op actualiteit en uitvoerbaarheid.

Meer informatie

Voor meer informatie en het ontvangen van het handboek kunnen eigenaren mailen met monumenten@hilversum.nl.